eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime ataca

Care sunt antonimele pentru ataca?

Vezi mai jos ale cuvântului ataca”?
Antonim „a (se) ataca”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime a ataca
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului A ataca:
a (se) apăra




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime


Antonime atacabil
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Atacabil:
inatacabil




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime


Antonime atacant
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Atacant:
apărător




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ATACÁ, atác, verbI.

1. tranzitiv A lua o ofensivă violentă împotriva inamicului, a da un atac. Împăratul Teodosic cel Mare... cufunda în apă un număr însemnat din micile luntri în care goții veneau noaptea... ca să-i atace flota de pe malul stîng al Dunării. ODOBESCU, S. III 636.
       • (Cu privire la o persoană sau la un obiectiv) A comite o agresiune (servindu-se de o armă); a lovi, pentru a ucide sau a distruge. L-a atacat în plină stradă.

2. tranzitiv figurat A lua atitudine combativă și a trece la acțiune față de o situație existentă, față de o teorie, o concepție sau față de susținătorii acestora. Se întreprinse publicarea unei foi literare... [Guvernul] luînd drept pretext o nevinovată poveste, sub cuvînt că atacăm religiunea, suprimă foaia. NEGRUZZI, S. I 334. Cantacuzino îndrăzni a prezenta împăratului Iosif al II-lea un plan prin care povățuia cum trebuie a ataca pe Mavrogheni. BĂLCESCU, O. I 87.
       • Expresia: A ataca în justiție = a cere justiției să anuleze sau să schimbe o hotărîre sau un act anterior. Dar dacă a făcut un testament pe care eu nu-l cunosc? îl vom ataca în justiție. DUMITRIU, B. forme 151. A ataca cu recurs = a introduce recurs la instanța competentă.

3. tranzitiv A vătăma, a roade, a mina, a distruge. Filoxera atacă vița de vie. Rugina atacă fierul. ▭ Mustrarea cugetului... i-au atacat sănătatea. NEGRUZZI, S. I 54.

4. tranzitiv A se apropia cu îndrăzneală de o problemă, a încerca s-o pătrundă, să-i găsească rezolvarea. Cartea a fost foarte apreciată prin originalitatea temei pe care o atacă.
♦ A începe sau a provoca o discuție. Am încetat să mai atac cu ea problema. IBRĂILEANU, A. 101.
♦ A cînta primele note ale unei bucăți muzicale, a începe executarea ei.

5. intranzitiv A lua inițiativa unui joc sportiv, a face prima mișcare. Înaintașii echipei «Dinamo» atacă din primele minute de joc.