eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime bucura

Care sunt antonimele pentru bucura?

Vezi mai jos ale cuvântului bucura”?
Antonim „a (se) bucura”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime a bucura
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului A bucura:
a (se) întrista a (se) posomorî




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime


Antonime a bucura
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului A bucura:
a indispune a se mâhni




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime


Antonime Îmbucurător
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Îmbucurător:
dezolant întristător mâhnitor supărător




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BUCURA, búcur, verb

I. reflexiv

1. (În opoziție cu întrista, uneori urmat de determinări introduse prin prepoziție «de» sau conjuncție «că») A simți bucurie, a fi cuprins de bucurie. Se bucura mama că-i veneau neamurile. STANCU,

5. [Colțun] mă privea cu ochii punctați de lumină și se bucura. SADOVEANU, N. forme 24. Se bucură de frumusețea florilor. ISPIRESCU, L.

8. Toderică... se bucură că-i veniră musafiri. NEGRUZZI, S. I 82. Și prea mult m-oi bucura Cu mine de-ți ospăta. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 493.
       • (Cu complement intern) Părinții, cum au văzut-o, s-au bucurat cu bucurie mare. CREANGĂ, P. 86.
       • (Poetic) Se bucură pomii de floare. DEMETRESCU, O. 79.
       • tranzitiv A face sau a procura cuiva o bucurie, o satisfacție. Mulțumim de cinstire, care, dacă venea altă dată, ne-ar fi bucurat tare mult. PAS, L. I 109. Am alergat [la mama] s-o bucur anunțîndu-i vizita d-voastră. ALECSANDRI, T. 1306.

2. A se desfăta, a petrece. Și se chefuiră și se bucurară. ISPIRESCU, L. 41.

3. (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «de») A dispune (de un bun material sau spiritual), a avea la îndemînă, a se putea folosi de...; a poseda. Minoritățile naționale din Republica Populară Romînă se bucură de deplină egalitate în drepturi cu poporul romîn. CONST. R.P.R.

6.
♦ A fi foarte căutat, a provoca interes, a atrage o afluență mare. Lecțiile de limba rusă prin radio se bucură de un mare număr de ascultători. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 343, 2/2.

4. (Peiorativ, urmat de determinări introduse prin prepoziție «la») A rîvni la ceva, a umbla după ceva. Se bucură la zestre. PANN, P. vezi II 128. Mă-nsurai să iau muiere, Mă bucurai la avere. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 181. Mă bucurai la avere... La avere, la argint, La un bou de priponit. TEODORESCU, P. P. 272.
♦ A încerca să profite prin abuz de un lucru sau de pe urma unui lucru. S-a bucurat la munca mea. Se bucură la banul văduvei.