eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime organiza

Care sunt antonimele pentru organiza?

Vezi mai jos ale cuvântului organiza”?
Antonim „a (se) organiza”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime a dezorganiza
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului A dezorganiza:
a (se) organiza




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime


Antonime a organiza
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului A organiza:
a (se) dezorganiza




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime


Antonime dezorganizat
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Dezorganizat:
organizat




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ORGANIZÁ, organizez, verb

I. tranzitiv (Cu privire la un grup social, la o instituție etc.) A face să funcționeze sau să acționeze organic (repartizînd însărcinările și coordonîndu-le conform unui plan adecvat). Calicia este, într-adevăr, într-un stat bine organizat, o faptă monstruoasă. KOGĂLNICEANU, S. A. 80.
♦ reflexiv A proceda metodic și ordonat în acțiunile sale, a-și coordona acțiunile orientîndu-se după un plan; a-și strînge și întări forțele. Fără organizare nu se adună bani, și fără bani nu ne putem organiza. GHICA, A. 83. Puternică prin avuțiile sale, ea [aristocrația] se organiză mai bine din zi în zi și se intemeie pe robia gloatelor. BĂLCESCU, O. I 139.
♦ (Cu privire la o activitate, o acțiune etc.) A pregăti temeinic, după un plan chibzuit, a lua măsurile potrivite spre a duce ceva la bun sfîrșit; a face să aibă loc, a aranja. Noi studenții munteni și moldoveni ne-am apropiat și mai mult între noi; am organizat întrunirile noastre într-un mod mai sistematic. GHICA, S. 177. Ați organizat ceremonialul de astăzi? ALECSANDRI, T. I 410.
       • absolut Voi trebuie să organizați așa ca să ne putem vedea cît mai iute. Eu de poimîine, duminică, sînt liber de musafiri. CARAGIALE, O. VII 86.