eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime sever

Care sunt antonimele pentru sever?

Vezi mai jos ale cuvântului sever”?
Antonim „a (se) sever”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime sever
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Sever:
blând indulgent




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SEVÉR, -Ă, severi, -e, adjectiv

1. (Despre oameni) Care judecă și pedepsește fără indulgență, care cere îndeplinirea cu strictețe a obligațiilor; exigent, pretențios, riguros, strașnic. Eram... stăpînit de o salutară teamă față de severul moșneag de pe catedră, dascălul meu de latinește. GALACTION, O. I 57. Din prag simțeai că intri în locuința unui om sever. VLAHUȚĂ, O. A. III 83.
       • (Adverbial) Șeful (sever): Ce poftești d-ta? SEBASTIAN, T. 189. Miron Iuga o ascultă puțin cu ochii mari și pe urmă o opri, sever. REBREANU, R. I 254.
♦ Care exprimă severitate, lipsit de blîndețe, grav; prin extensie solemn. Chelnerul aștepta înclinat de mijloc, cu fața rasă, neclintită și severă. C. PETRESCU, Î. I 5.

2. (Despre noțiuni abstracte) Care nu admite abateri de la normele sau regulile stabilite, care nu recunoaște circumstanțe atenuante; aspru, rigid.A stat închis doi ani la o mănăstire, Plumbuita, în condiții extrem de severe și de mizerie. SADOVEANU, E. 49. Ordine superioare, severe ca toate ordinele superioare, impuneau măsuri extreme. BRĂESCU, vezi A. 95.

3. Sobru, auster. Arhitectură severă.