eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă a lua contact cu cineva?

Care e a lua contact cu cineva?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " a lua contact cu cineva":
a ajunge în imediata apropiere a cuiva
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Au plecat in Cosmos.
Avem contact cu ei prin telecomunicatii.
In prezent alte galaxii le tot populeaza."
FAT-FRUMOS poezie de George Meniuc

" Din tacerea strivitoare ce ne cuprindea, Tomut se smulse hotarit.
- Si acum, iertati-ma, domnule general, pentru deceptia ce v-am pricinuit si dati-mi voie sa ies. Simt nevoia sa iau contact cu pustietatea. E mai nobila decit noi.
Si sculindu-se ca sa se indrepte spre usa, capitanul Tomut se abatu cu pasi cumpatati de soba, unde azvirli in jarul aprins capul de zimbru ce-i ramasese in mina, strigind: Tertium non datur". Nimeni nu s-a mirat."
Capul de zimbru poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CONTÁCT, contacte, substantiv neutru (Adesea precedat de prepoziție «în» sau construit cu «a lua»,«a stabili», « a pune în», «a intra în»)

1. Atingere nemijlocită între două corpuri, două forțe, două energii. Contact electric.
       • expresieÎn contact cu... = în nemijlocită apropiere de..., în legătură strînsă cu... în contact cu oamenii de știință...
       • (Concretizat) Piesă care servește la stabilirea unui curent electric. Scoate contactul din priză.

2. Apropiere între oameni (în cadrul unei sfere de activitate); relație, legătură. înfăptuirea liniei politice nu este posibilă fără munca de masă, fără mobilizarea masei, fără contact viu și permanent cu masa. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 35.
       • Expresia: A lua contact (cu cineva) = a stabili (cu cineva) o legătură strînsă, apropiată; (termen militar) a ajunge în imediata apropiere a inamicului, a începe primele lupte. Avangărzile au luat contact cu dușmanul. ▭ Plutonierul se întorsese tocmai dintr-o patrulare mai lungă făcută prin părțile dinspre Bojdeanca și Lehliu. Luase contact cu posturile de miliție de pe acolo. vezi limba română decembrie 1951, 171. Prin toate orașele... în primul rînd am luat contact cu scriitorii bolșevici. SAHIA, U.R.S.S. 187.