eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă a lua pe cineva sau ceva în serios, -oasă?

Care e a lua pe cineva sau ceva în serios, -oasă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " a lua pe cineva sau ceva în serios, -oasă":
a acorda toată atenția unei persoane sau unui lucru
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" O, clipele aceste sunt a=a de rari!

S-un c`ntec e-un izvor de fapte mari.
Tu prea e=ti serios de felul tau;
Nu =tii sa r`zi, =i asta-i foarte rau;"
Nunquam ridenti poezie de Alexandru Vlahuta

" si involutie? Trebuie pusa la punct. Avem toate argumentele S-o prigonim de pe orbita, S-o deconectam de la sursele Atractiunii Universale, De la progresele altor posibile Civilizatii. S-o avem, pana la urma, una si buna. Citez:
„Pentru toate generatiile viitorului Nostru luminos" (am incheiat citatul). Trebuie, zic, un vaccin, Trebuie sanctionata, Trebuie intoarsa pe dos. E un motiv serios de incaierare Starea ei de infidelitate, De flirt Si cochetare
Cu modernismele si postmodernismele Plantatiilor de marar conventional, De ceapa mecanica, De parere bufanta Si abracadabra. Trebuie, in sfarsit, trezita La constiinta de neam mucalit. Dar pana acolo mai e,"
La acest sfarsit de mileniu poezie de Anatol Codru

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SERIÓS3, -OÁSĂ, serioși, -oase, adjectiv

1. Care are im caracter grav, sobru, rezervat; care nu se ține de glume, de frivolități; așezat, ponderat. Lasă-mă-n pace, fii om serios! BARANGA,

I. 188. Amicii și tovarășii de altădată, poeți și ei la ceasul lor, sînt astăzi oameni serioși, pătrunși de grija familiei și a viitorului. GALACTION, O. I 342. Multe neamuri s-au schimbat în caracter, așa englezii rîd și gioacă astăzi, pe cînd, din contra, voioșii franțuji de odinioară se fac serioși. RUSSO, S. 107.
       • (Cu determinări introduse prin prepoziție «la») Fii mai serios la vorbă. GHICA, A. 539.
♦ Care convine, care corespunde unui caracter sobru. Trebuie să încetez cu glumele și să-mi iau un aer mai serios. VLAHUȚĂ, O. A. III 67.
♦ Care are o înfățișare gravă, un aer solemn, sever, rigid. Alăturea cu oblonul se ținea un groom ca de verb reflexiv:o 15 ani, țanțuș și serios ca un personagiu important. ALECSANDRI, O. P. 137.
♦ Lipsit de veselie, de zburdălnicie. Copil prea serios pentru vîrsta lui.
♦ (Despre îmbrăcăminte) Sobru. [Cucoanele] în trăsurile lor, cu vizitiul și feciorul îmbrăcați în livrele serioase, cu alte cuvinte ce nu bat la ochi... se uită pe sub gene la Cuza cînd trece în sfîrîitul roților și în zborul cailor. MACEDONSKI, O. III 38.

2. Care obișnuiește să adîncească lucrurile, să procedeze cu atenție, cu conștiinciozitate în toate acțiunile sale; prin extensie care are o înfățișare, o expresie vădind concentrare, atenție, preocupare. Sînt toți serioși și gravi... BOGZA, A. Î. 235. Asculta foarte serioasă, cu capul sus. REBREANU,

I. 86. Avea... niște ochi mari, serioși, împrăștietori de lumină. GANE, N. III 93.

3. Care trebuie privit cu seriozitate; pozitiv, real, adevărat. E lucru foarte serios și poate să te bage și-n temniță. REBREANU,

I. 107.
♦ Care cere o atenție deosebită, pentru a se evita urmări grave; primejdios. Boală serioasă. ▭ Sînt semne că a doua zi vom avea o bătălie serioasă. CAMIL PETRESCU, U. N. 348.
♦ (Despre lucrări, activități etc.) Temeinic, adînc, laborios. Te așteptai să fii răsplătit, chiar de la început, prin laude meritate, pentru toate cercetările serioase... pentru toate ostenelile ce ai depus în opera ta. ODOBESCU, S. III

10. Toată verb reflexiv:emea mea era întrebuințată în studii serioase asupra artei. ALECSANDRI, O. P. 16. Nu mă voi întinde a descrie modul lucrării minelor și starea arestanților. Aceste vor fi obiectul unei scrieri mai serioase pre care îmi propun a o face, căci impresia ce mi-a lăsat e mîhnicioasă. NEGRUZZI, S. I 312.

4. Important, de seamă. Astfel și numai astfel vom putea dobîndi o trupă serioasă. ALECSANDRI, S.

4. Schimbarea iute a literilor... va aduce prefacere serioasă în ortografie. RUSSO, S. 58.