eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă a scoate în relief?

Care e a scoate în relief?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " a scoate în relief":
a scoate în evidență, a sublinia, a reliefa
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" - Nimic important, ne linisti el cu aceeasi obisnuita inertie cu care primea si citea toate rapoartele ca pe niste liste de bucate. Mici miscari de trupe inamice" Atit
Si viata se decolora deodata iarasi in noi, ca o stofa batuta de soare si intemperii. Ea isi pierdu din nou nuantele care ii dadeau farmec, relieful desenului care-i facea personalitatea. Raminea singur cenusiul fundamental al tesaturii, teribilul cenusiu el existentei
- Esti existentialist? il intrerupsei, intrigat de frecventa si fiorul cu care cuvintul existenta ii revenea pe buze si care ma interesa mai mult decit povestea atit de aminata a capului de zimbru"
Capul de zimbru poezie de Vasile Voiculescu

" Intre-o speranta si o stea
Poate stinsul relief al vietii mele
Reaparut din labirint de bolgii"
Campanile in noaptea eterna poezie de Virgil Gheorghiu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
RELIÉF (< limba franceza , germană) substantiv neutru

1. (georgrafic) Abatere pozitivă sau negativă a suprafeței litosferei față de un plan de referință general (suprafața oceanului planetar), când se referă la dimensiuni mari, sau local (suprafața unei forme de r. oarecare), când este vorba de dimensiuni mijlocii și mici. În raport cu sensul abaterii de la planul de referință, r. poate fi: pozitiv (continente, câmpuri, culmi, creste, movile etc.) sau negative (bazine oceanice, depresiuni, văi, crovuri etc.). Este alcătuit din: elemente de r. (suprafețe orizontale și înclinate, ca de ex. versant, povârniș, câmp, pod, fund de vale etc.), forme elementare de r. care reprezintă asocieri de elemente, ca de ex., valea (care este alcătuită din doi versanți ce intersectează sau se racordează în partea lor inferioară prin intermediul unei suprafețe orizontale, numită fund de vale), interfluviul (care este fie alcătuit dintr-o suprafață plană, orizontală sau slab înclinată, mărginită de două povârnișuri, fie din două povârnișuri care se intersectează în partea lor superioară etc.) și forme complexe de r. care reprezintă asocieri de forme elementare de r., pozitive și negative (câmpii, dealuri, podișuri, munți etc.). După dimensiuni se deosebesc următoarele categorii: megarelief (continente, bazine oceanice), macrorelief (munți, podișuri, câmpii, depresiuni), mezorelief (interfluvii, văi) și microrelief (neregularități ale căror variații altimetrice nu depășesc câțiva metri, ca de exemplu: crovuri, movilițe înierbate, pâlnii carstice, lapiezuri etc.). R. s-a format ca rezultat al acțiunii simultane, conjugate, a forțelor endogene și exogene asupra suprafeței Pământului. Aceste forțe acționează în mod antagonist: când cele endogene creează, prin mișcări pozitive ale scoarței, depresiuni ale suprafeței Pământului, cele exogene tind, de asemenea, să le niveleze, de astă dată însă prin procese de acumulare a materialelor rezultate în urma eroziunii proeminențelor învecinate. R., prin altitudinea, orientarea și alcătuirea sa geologică modifică condițiile climatice (atât macroclima, cât mai ales microclima) și contribuie la diversificarea hidrografiei, învelișului vegetal, a celui de soluri și a faunei.

2. (ARTE PLAST.) a) Lucrare de sculptură caracterizată prin aceea că întreaga compoziție aderă la un plan-suport față de care volumele se desprind mai mult sau mai puțin. În funcție de gradul de evidențiere a volumelor față de suprafața-suport, se disting mai multe feluri de r.: meplat (denumit și r. scobit sau incizat), basorelief, r. înalt (denumit și altorelief). R. sunt întrebuințate la decorarea edificiilor, a soclurilor de monumente, a mobilierului, a unor obiecte de artă decorativă; b) (În grafică sau în pictură) Modelajul sculptural al volumelor, obținut prin valorație; c) Tehnică specială în gravură. vezi și gravură.