eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă a tolera un medicament, un tratament?

Care e a tolera un medicament, un tratament?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " a tolera un medicament, un tratament":
a suporta fără reacție patologică


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ca un omagiu ironic, o supranumisem pentru batosenia ei de prada afectata Diana de gheata artificiala.
Dar curind salonul ei ajunse cartierul general al opozitiei, unde mi se facea un razboi necrutator. Eram declarat dc-a dreptul corupatorul societatii, pe care ca avea datoria s-o salveze din ghearele stricaciunii. imi lansase si un epitet: diavolul cadrilat, aluzie la costumele mele fistichii, de destrabalat. Eu continuam jocul, cu toate ca ea se declara urbi ei orbi inexpugnabila, si nadajduiam in cele din urma sa o birui. Avea insa stilul ci in care se indaratnicea pe masura ce ostilitatile cresteau. Arbora pretutindeni aerul ca nu e dejoaca cu ea, nu tolera cu nici un chip marivo-dajul si oriunde ma intilnea ma executa sumar, cu mina tare, fara mila, spre marea satisfactie a partidei ce izbutise sa recruteze.
Totusi, nu ma lasam. imi placea s-o provoc si s-o necajesc cu galanteriile mele si-i ofeream o lupta plina de eleganta miorlaita si de cavalerism ridicol. Ea o primea serioasa, netulburata, cu semetia virginala a unei regine trufase, invincibila chiar in gluma, dar inca altfel."
Farsa poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
TOLERÁ, tolerez, verb

I. tranzitiv

1. A îngădui o situație sau un fapt supărător, a permite, a trece cu vederea. Dar nu se poate tolera dezordinea... e nevoie de organizare. CAMIL PETRESCU, T. II 441. Căpitănia portului nu poate tolera întreruperea din lucru. SAHIA, N. 4l. Pietrele s-ar ridica singure să ne lovească, dacă am tolera ca sîngele romînilor să plătească incapacitatea guvernului. REBREANU, R. II 25.

2. A admite, a suporta pe cineva. Partidul nu va tolera în mijlocul său oameni care ar pierde sentimentul de clasă. SAHIA, U.R.S.S. 78.