eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă // adverb a tempo muzică; ca indicație de execuție?

Care e // adverb a tempo muzică; ca indicație de execuție?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "// adverb a tempo muzică; ca indicație de execuție":
revenind la mișcarea de la început




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Asta e partea grozava a capodoperelor populare si ieftine! Mi-e rusine, dar trebuie sa marturisesc ca pe mine multe capodopere de soiul Luciei, de care sunt infectate toate raspantiile si toate clavirele din mahalale, ma vara intr-un fel de furnicatura de nervi foarte neplacuta - o senzatie analoaga cu efectul ce ti-l produce dulceata de visine dupa ce ai luat cu ea multa vreme hapurile lui Morizon.
Am dreptul, prin urmare, sa crez ca unul dintre cei mai mari sovinisti sambata seara la Teatrul National am fost eu. Daca Lucia era cantata de nu stiu care Biscottina sau Biscottini din lume, nu mergeam. M-a apucat insa sovinismul pe dinainte si am inghitit-o romaneste de la inceput pana la partea flasnetii; si mergea incet, domol, de tot, asa ca sovinismul meu a fost pus, probabil, la vreo zece minute de incercare in plus peste vremea ceruta de tempo obligato al partiturii.
Dar nu face nimica, nu-mi pare rau: cand e vorba de asa incercari nationale, fiecare e dator sa se sacrifice - chiar Donizetti."
Cronica teatrala [I] poezie de Ion Luca Caragiale

" asa ca lucrurile sunt intr-o perfecta ordine.
Ele functioneaza "intr-un tempo echilibrat,
ele sunt pregatite mereu cu grija,"
Ordinea prestabilita poezie de Nicolae Ioana
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
TÉMPO substantiv neutru (De obicei invariabil) Grad de repeziciune cu care trebuie cîntată o compoziție muzicală, conform conținutului și caracterului ei. Simțise îngrozit, după jocul oglinzilor, că orchestra își accelerase tempo. CAMIL PETRESCU, N. 30.
♦ Ritm, cadență. Limba romînă are un ritm «mijlociu»: tempo-ul vorbirii obișnuite a romînilor este potrivit de repede. IORDAN, L. R. 165. Lucrătorii voinici și sprinteni... intrară în rîu. Lucrarea lor de degajare a trunchiurilor se făcea într-un tempo ritmat și melodios. SADOVEANU, O. A. II 208.