eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă avantaj reciproc?

Care e avantaj reciproc?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " avantaj reciproc":
principiu de bază în relațiile internaționale potrivit căruia raporturile dintre state trebuie să se întemeieze pe respectarea intereselor lor internaționale, să favorizeze dezvoltarea acestora
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Cine s-ar duce in America dintre toti, stiu eu - d-ra Leria. Cu minunatul sau talent, cu maniera fina cu care interpreteaza pana si cele mai mici fraze, si cat o prinde de bine a fi pe scena, de mult s-ar fi si dus, daca n-ar fi avut o sanatate cu deosebire debila, care o osandeste chiar la o inactivitate artistica, cand nu poate canta aici la noi, unde are ingrijirile si linistea familiei6.
in aceasta slabiciune fizica a simpaticei cantatrice gasim explicarea avantajului ca posedam pe scena noastra o asa de superioara artista, avantaj de care ne felicitam cu caracteristica cruzime a egoismului omenesc.
Despre Hamlet si Fantana Blanduziei s-au zis destule. Zilele trecute s-a dat chiar aci o critica amanuntita asupra executarii tragediei lui Shakespeare."
Cronica teatrala [I] poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
AVANTÁJ, avantaje, substantiv neutru

1. Folos mai mare pe care îl obține cineva de la un lucru (în raport cu folosul pe care l-ar obține de la alt lucru asemănător). Fiecare membru are dreptul... să se bucure de toate avantajele sau ajutoarele pe care le oferă gospodăria, ca: ajutor de naștere, folosirea creșelor de copii, ajutor în bani sau în natură, în caz de boală, pentru bătrîni, inapți de muncă, ajutor acordat familiei pentru cazurile de deces. STAT. GOSP. AGR. 21.

2. Superioritate a unei persoane față de alta, bazată pe o situație, o împrejurare etc. mai favorabilă. Campionul a avut avantajul unui bun antrenament.

3. Drept excepțional, favoare, privilegiu. A acorda (unei persoane, unei instituții etc.) un avantaj.