eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă balon captiv, -ă?

Care e balon captiv, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " balon captiv, -ă":
balon legat prin cabluri de sol
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Dejunul l-am luat cu l.P.S. Sa.
In timpul dejunului, incep sa curga vizitatori, atat oraseni cat si sateni, cari vin sa sarute mana inaltului captiv si sa-l asigure de devotamentul lor crestinesc cerandu-i binecuvantarea.
La despartire, I.P.S. Sa ne spune, cu multa intentie, vorbele psalmistului: Ridicatu-s-au asupra mea marturii mincinoase, si de cele ce nu stiam m-au intrebat!"
O plimbare la caldarusani poezie de Ion Luca Caragiale

" Si cand face Brezeanu, cu atata covarsitoare putere, aceste doua superioare creatiuni? Cand inca este calda memoria celor doi mari predecesori - fie-le dansa totdeauna iubita si respectata! - neuitatii Iulian si Mateescu
Cine poate patrunde intimele jocuri ale spiritului nostru, captiv subtil in greul trup?
Cu cerbicea incovoiata, sedeam in fundul unei loji la o reprezentatie a Scrisorii pierdute, gandind la acu vreo cinsprezece ani. Melancolia imi apucase capul bine cu amandoua manile si-mi lingea rar si apasat fruntea si ochii, cum linge felina obrazul prazii pe care o tine supusa in gheare, sagetandu-o cu privirea pana in fundul luminii ochilor. Sa mai ma apar? degeaba. Am inchis pleoapele, acoperindu-le cu stanga, si, ametit in intuneric de tortura, am oftat din adancul ostenitei inimi. Iar spiritul a trecut atunci printr-unul din acele momente de bizarerie cari-i sunt asa de frecuente; nesocotind povara atator ani si rupand orice solidaritate cu trupul chinuit, a voit sa se amuze. Am simtit - lucru ce nu mi se intampla foarte des - ca ochii mei sunt uzi: erau balele melancoliei. Totdeodata am auzit pe scena explicatia Cetateanului turmentat, care aduce adresantului cu domiciliul necunoscut" pierduta scrisoare regasita. Am ridicat mana de pe ochi si, prin perdeaua lor umeda, sub slaba lumina a lustrului, am vazut alaturea mea in loja, am vazut bine pe vechiul meu prieten Mateescu. Am vrut sa strig, am dat sa fac o miscare, dar am ramas mut si incremenit pe loc, atat de absorbit urmarea el desfasurarea privelistii de pe scena. Cu ochii-i mari, fara clipire, cu degetele infipte pe rampa de catifea a lojei, cu capul pornit inainte, cu finele lui buze stranse, extaziandu-se treptat si transfigurandu-se ca sub farmecul unei nespuse bucurii ce i se apropie si-l apuca tot mai mult, Mateescu a urmarit toata scena, si cand Cetateanul turmentat a iesit plecand triumfator, in fuga, la vot, Mateescu s-a ridicat in picioare s-a inceput sa aplaude frenetic L-am vazut numai - palmele nu-i sunau Apoi s-a intors cu fata radioasa catre mine, si l-am auzit distinct soptindu-mi: Ah! ce frumos!" in zgomotul aplauzelor, cortina s-a lasat; lumina aproape moarta a candelabrelor electrice a reinviat Mateescu pierise de langa mine - se dusese la locul sau"
Ion brezeanu poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CAPTÍV, -Ă, captivi, -e, adjectiv Prins și lipsit de libertate, prizonier. Valurile se smîceau și urlau ca niște bestii captive. GALACTION, O. I 198.
       • (Glumeț) Mi-a încuiat ghetele și pălăria în scrin. O săptămînă m-a ținut astfel captiv, pînă s-a potolit primejdia. CARAGIALE, M. 280.
       • Balon captiv = balon legat prin cabluri de un punct de pe sol.