eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă bine sau rău intenționat, -ă?

Care e bine sau rău intenționat, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " bine sau rău intenționat, -ă":
cu intenții bune sau rele
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Artistul ne arata mai intai ce legaturi stranse erau, inca din scoala primara, intre cei doi prieteni, Petru si Paul; cum niciodata nu s-a dezmintit devotamentul si stima unuia pentru altul; cum unul a scapat de la moarte pe altul cu primejdia vietii sale proprii scl Dar iata ca Petru, care iubeste foarte gelos pe o femeie, Tincuta, incepe a avea banuieli in privinta lui Paul.
Femeia e o femeie ca toate femeile cuminti: ea nu e nebuna sa lupte a risipi banuielile lui; ba, prin zambete cu doua intelesuri, prin protestatii intentionat stangace, prin lacrime ostentativ picurate, hraneste sistematic acele banuieli. Femeia isi cunoaste bine arta: un barbat, cu cat teme si banuieste, cu atat e mai usor de stapanit. Ea stie ca un prieten bun al barbatului care o iubeste este totdeuna o mare primejdie pentru imperiul ei: o ruptura intre cei doi prieteni, indepartarea importunului, este un triumf neaparat pentru politica femeii, politica de pacinica si neturburata stapanire Pentru a ajunge la acest triumf, femeia are un arsenal intreg de arme; le poate rupe fara succes pe toate, afara de una, una suprema, dar absolut sigura.
"
Cateva pareri poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
INTENȚIONÁT, -Ă, intenționați, -te, adjectiv Cu intenție, cu un anumit gînd; plănuit, voit. vezi premeditat. După ce a fost strecurată din retortă în retortă, minuțios, cu mari și intenționate întîrzieri, apa țîșnește de sub fruntea acestui craniu, cu tîmple albe de calcar. BOGZA, C. O. 82.
       • (Despre persoane, numai în expresie) Bine (sau rău) intenționat = cu intenții bune (sau rele), cu gînduri bune (sau rele). Din miniștrii respectivi... alții, mai ageri, dar și mai rău intenționați, au falsificat și au călcat în picioare tot ce nu corespundea cu tendențele lor. ODOBESCU, S. III 343. - Pronunțat: -ți-o-.