eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă căldărușă pentru agheasmă?

Care e căldărușă pentru agheasmă?


CONSULTÄ‚ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " căldărușă pentru agheasmă":
obiect de cult de forma unui vas mic de aramă, în care se pune apa sfințită cu care preotul botează casele credincioșilor și care se folosește mai ales la slujba agheasmei sfințirea apei mici și mari




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Acum ma socoteam un cercetator priceput, cu o disciplina aproape stiintifica. Citisem pe Bolliac si pe Odobcscu si pretindeam ca sint in stare sa fac investigatii metodice pe teren. Aveam un arsenal intreg de instrumente, in parte, adica cele originale, faurite de covaciul satului, dupa indicatiile mele. Ma mindream indeosebi cu colectia de sfredele de toate marimile, cu care, inainte de a sapa, sondam maruntaiele locului. Inventasem unul in jurul caruia se rasuceau pina in virful de otel niste fire in legatura cu o baterie electrica. Ajunse in fund, ele trebuiau sa dea de veste printr-o sonerie despre orice metal intilnit cu care raceau contactul. incercarile nu mi-au izbutit si inventia a ramas nebrevetata.
Ce sa-ti spun? Am avut multe aventuri. Am mincat numeroase pacaleli. Am alergat ca un smintit la vapailc unor focuri mincinoase, aprinse cu petrol de sugubetii satului. Ca dezgropam oase de ciini in loc de tezaure, nu era nimic. Gaseam la adincimi considerabile doar o piatra bizara, cind altii la un simplu arat propteau limba plugului intr-o caldarusa cu bani. Asta insa nu ma descuraja deloc. Ma insufletea ceea ce credeam eu pe atunci ca e focul sacru al stiintei. Acum stiu ca era si este altceva. Vesnicele intrebari puse Soartei, Mitul norocului, deghizat pretutindeni in jocul de carti, in loterie, in comori. Nu cistigul in sine, ci cauti favoarea sansei, semnul unei alegeri si al unei predestinari, scris special pentru tine.
Am trecut, cum spun, prin multe peripetii si intimplari neplacute sau de-a dreptul grele. O data insa era sa mi se infunde. Nu iesisem inca din liceu si-mi petreceam vacanta mare acasa, imi alcatuiscm o echipa din patru flacaiandri, cu care scormoneam pretutindeni, ahtiat, cum iti spuneam, nu de valoarea descoperita, aur sau nestemate, ci de altceva mai presus, care in esenta se reducea la cuvintul „noroc"."
Taina gorunului poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
căldărúșă substantiv feminin [Atestat: ISPIRESCU, L. 396 / V: șe, șie / Plural: șe, și / Etimologie: căldare + -ușă] 1-2 (Șhp) Căldare (1) (mică) Si: căldărușcă (1-2), căldăruță (1-2). 3 Conținut al unei căldărușe (1-2). 4 Căldărușă împreună cu conținutul. 5 Parte a morii nedefinită mai îndeaproape. 6 (Bot; șip) Plantă erbacee ornamentală cu tulpină simplă sau ramificată, păroasă, cu flori albastre, violete, roșii, mai rar alb; Si: candeluță, căldare (10), cănăcei (4), cârligei, cârlobatiță, cerceluși, chipigicuri, cinci-clopoței, cinci-coade, cinci-cote, ciocănași, ciucurei, clopoței, cornuți, cupe, floarea clopotului, focușor, toporași, țucalăi (Aquilegia vulgaris). 7 (Bot; reg) Filimică (Calendula officinalis). 8 (Bot; reg) Lalea pestriță (Fritillaria orientalis). 9 (Bot; îc) -șa-popii Plantă spontană urcătoare ca volbura, cu florile ca laurul, care face semințe ca roichițele și folosită ca medicament contra zgăibii Si: desfăcătoarea cea mare, iarba zgăibii (Nicandra physaloides). 10 (Îf -șie) Joc de copii nedefinit mai îndeaproape.