eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă capital financiar, -ă?

Care e capital financiar, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " capital financiar, -ă":
capital rezultat din contopirea capitalului bancar cu cel industrial
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Suficiente sau nu aceste titluri ale mele, fata cu titlurile literare si special teatrale ale onor. mei predecesori - am fost numit.
indata ce am venit la teatru director am descoperit, afara de cele gasite de d. inspector financiar Constantinescu, niste greseli de administrare, din care cea mai slaba s-ar numi patenta incapacitate, iar cele mai grave se numesc delapidare, abuz de incredere si furt.
Cand un om insarcinat sa manuiasca bani publici ia din acei bani si-i intrebuinteaza pentru nevoile sale particulare, se numeste delapidator, cand un om subtilizeaza o valoare ce i s-a incredintat si cauta sa nu dea seama de ea, se numeste abuza tor de incredere, si acela care isi insuseste dintr-o casa de fier o suma a altcuiva anume se numeste hot. Nu e asa?"
Scrisoare poezie de Ion Luca Caragiale

"
Romanul pretinde ca ne-ar placea sa cada d. Sturdza dela minister pentruca aceasta cadere ar pune pe guvern intr'o pozitie anevoioasa. Adica, sa ne permita a-l intreba, cum anevoioasa ? Oare vrea Romanul sa inteleaga, ca guvernul s'ar afla intr'o pozitie anevoioasa fiind lipsit de geniul financiar al d-lui Sturdza ? Pentruce ? N'are majoritatea raicala destule geniuri finantiare ? Nu sunt d-nii Buescu, Costinescu, Codrescu si toti membrii ilustrei comisii bugetare din Camera ? Noi din parte-ne marturisim, ca daca am fi, fereasca-ne Dumnezeu ! in locul guvernului radical, gasindu-ne lipsiti de geniul d-lui Sturdza si avand la indemana atatea altele, nu ne-am simti de loc intr'o pozitie anevoioasa. De aceea nici nu credem ca ar fi acesta intelesul frazei Romanului, ci cu totul altul, si adica: caderea actualului ministru de finante ar pune pe guvern intr'o situatie anevoioasa, pentruca, a doua zi dupa intoarcerea d-sale pe banca senatoriala, d. Sturdza ar face urmasului sau la portofoliu vreo cateva interpelari strasnice, cea dintai in privinta monopolului tutunurilor, care nu si-a platit ratele de atata vreme si care ameninta sa ne lase la veniturile Statului cu un minus de aproape zece milioane. Adica, fiul cel izgonit, destul de mahnit chiar acum pe fratii sai, cum e si rau din fire, ar da pe fata in vileag secretele scandaloase ale familiei, pentru ca sa-si razbune de cate amaraciuni i s'au facut.
"
Frati radicali si D. Dim. Sturdza poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FINANCIÁR1, -Ă, financiari, -e, adjectiv Legat de organizarea finanțelor, relativ la finanțe, la circulația banilor, a creditului etc.; prin extensie bănesc. Operații financiare. ▭ Disciplina financiară este o trăsătură caracteristică metodelor de gospodărire socialistă. Ea presupune îndeplinirea riguroasă de către întreprinderi și organizații economice a planurilor financiare. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2994. În această verb reflexiv:eme [secolul al II-lea î.e.n.] imperiul roman se găsea într-o mare criză financiară. istorie R.P.R. 36.
       • Administrație financiară = instituție de care depindeau, în trecut, percepțiile și care conducea o circumscripție financiară, avînd atribuția de a face încasările și plățile statului. Capital financiar vezi capital.

– Pronunțat: -ci-ar.