eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă capital variabil, -ă?

Care e capital variabil, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " capital variabil, -ă":
parte a capitalului cheltuită pentru cumpărarea forței de muncă






Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Asa, pe locul unde se ridica odata pristolul Sarindarului, si unde se hotarase a se ridica monumentul lui Matei Basarab cu crucea in mana, colectivistii s-au hotarat sa mantina fantana decorativa improvizata cu ocazia vizitei imparatului Franz-Joseph, o lucrare artistica de un gust nenorocit, care n-avea decat o scuza - scopul provizoriu; aceasta lucrare trebuia sa traiasca numai cateva zile de parada, ca si arcurile de triumf pleostite, ce s-au ridicat cu aceeasi ocazie, si cari, din norocire, au fost desfiintate.
Se intelege ca, in afara de gustul artistic, asa de variabil si asa de rar, lucrarile de felul acesta, ridicate in pripa in cateva momente pentru a trai numai cateva momente, trebuiesc, si din cauza grabei, si in vederea scopului, executate din materialuri usoare. Se intrebuinteaza, de exemplu, hartie, carton, panza, scanduri de brad si gips, simuland piatra, marmura, fierul si bronzul. Este acelasi procedeu ca la decorul de teatru, pentru a obtine numai aparenta. Nimanui nu-i trece prin cap, daca are catusi de putina minte, sa mantina pe o piata publica, ca un monument menit sa dureze, o improvizare decorativa de ocazie, chiar cand aceasta improvizare are un oarecare merit artistic; dar-mi-te cand este o lucrare baroca, inspirata de o lipsa absoluta de gust si de pricepere?
"
Lipsa de pietate si de gust poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar de neologisme
VARIÁBIL,

– Ă adjectiv

1. Care variază, care are (mici) schimbări; schimbător.

2. (matematică) Mărimi (sau cantități) variabile = mărimi (sau cantități) care își pot schimba valoarea în raport cu altele, denumite constante. // substantiv feminin (matematică) Cantitate nedeterminată, dar în măsură a se identifica cu anumite cantități ale unei mulțimi.
♦ Element al limbajului formalizat reprezentând un nume care semnifică o clasă ai cărei membri sunt denotații săi posibili.
♦ (Statist.) Caracteristică putând prezenta variație de la un element la altul al unei colectivități. [pronume -ri-a-. / conform limba franceza variable, latina variabilis].