eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă cheltuieli de reprezentare?

Care e cheltuieli de reprezentare?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " cheltuieli de reprezentare":
sume prevăzute într-un buget pentru acoperirea cheltuielilor rezultate din îndeplinirea funcțiilor oficiale pe care le deține o persoană






Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Conventionalitatea acestei arte este cea mai grosolana posibila; caci intentiunea de a arata obiectul - care aicea sunt conflictele morale ivite intre oameni - se realizeaza prin aratarea obiectului chiar intocmai. Aici intentia artistului imbraca, in carne si in oase adevarate, figurele ce ne arata: toate sunt nu spuse, ci aievea infatisate; bucuria rade din ochii vii, durerea plange cu lacrimi adevarate, faptele cer timp, si, precum in natura trebuiesc 'sa treaca vreme si imprejurari peste obiectul real pentru ca el sa se modifice in o stare data a lui, asemenea aici trebuiesc sa treaca imprejurari si, prin urmare, vreme reala pentru ca sa se desavarseasca aratarea intentionata.
Faptul ca unul din mijloacele sale de reprezentare este si vorbirea omeneasca nu trebuie sa faca a se lua teatrul ca un gen de literatura; din acest punct de vedere, teatrul ar avea mai multa rudenie cu arta oratoriei.
Se intelege ca, la urma urmelor, izvorul comun al tutulor artelor este conceptiunea omeneasca; dar formularile interne, manifestatiunile si modurile de transmitere intentionata a conceptiunii sunt deosebite pentru fiecare arta."
Oare teatrul este LITERATURA? poezie de Ion Luca Caragiale

"Gustav la aceeasi masuta cu flori de stepa in cana.
O reprezentare a inocentei ca in picturi adoratu' mamei loan.
Nu idealizez daca spun casa la tara vara la helestcu"
Caracal Sighisoara mea poezie de Marian Draghici
Definiție din
Dicționar enciclopedic
REPREZENTÁRE (< reprezenta) substantiv feminin

1. Acțiunea de a reprezenta.

2. Înfățișare. redare, reproducere.

3. Interpretare pe scenă a unei lucrări dramatice; reprezentație.

4. (psihologie) Imagine senzorială (vizuală, auditivă etc.) a unor obiecte sau fenomene din realitate, evocată mintal în absența acestora; proces psihic care realizează această evocare. R. intervine în procesul memoriei, când se reproduce imaginea unor obiecte percepute anterior, sau în procesul imaginației, când se creează, pe baza elementelor date de experiența anterioară, imaginea unor obiecte necunoscute sau inexistente. R. constituie o formă de reflectare senzorială, aparținând primei trepte a cunoașterii, la gândirea abstractă. În psihologia cognitivă, reprezentările sunt cunoștințe comune, aparținând nespecialiștilor, asupra unei probleme.

5. (matematică) Transcriere simbolică a unei proprietăți matematice, figurare geometrică a unei funcții etc.
       • R. parametrică = exprimarea coordonatelor carteziene ale unui punct curent al unei curbe (suprafețe) ca funcție de un parametru (doi parametri independenți).
       • R. proporțională = schemă care caută să asigure că fiecare facțiune (partid) este reprezentată în adunarea aleasă (comisie) proporțional cu mărimea sa pentru a-și impune politica.