eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă corp diplomatic, -ă?

Care e corp diplomatic, -ă?


CONSULTÄ‚ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " corp diplomatic, -ă":
totalitatea ambasadorilor, miniștrilor și reprezentanților străini care se află în capitala unui stat






Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Soldatii nostri, stiindu-se nevinovati, sedeau si primeau toate, mirati, dar linistiti. Ceea ce dadu indrazneala jandarmilor sa-i apuce si sa-i faca prizonieri, fara impotrivire. Asa e rinduiala.
A fost pricina mare de tambalau diplomatic si politic, chiar cu burzuluiala militareasca, intre cele doua tari vecine. incalcarea teritoriului bulgar de catre trupe romanesti inarmate, cu un ofiter in frunte. Atac miselesc impotriva jandarmilor bulgari, care, aparindu-se eroic, au capturat pe inamicul indraznet etc, etc.
Dupa o droaie de schimburi de telegrame si note, anchete, convorbiri si paraconvorbiri, conflictul s-a aplanat, prizonierii fura pusi in libertate dupa implinirea formalitatilor de rigoare si predati autoritatilor romanesti, la punctul de vama G"
Viscolul poezie de Vasile Voiculescu

" in ziua plecarii d-tale din Lipsea, ti-am scris si eu (crezand ca a doua zi vei pleca) o carta postala, pe care n-ai mai avut cand s-o primesti, prin care te rugam sa spui complimente calduroase tutulor ai d-tale din partea noastra a tutulor. iti repet aci aceeasi rugaminte.
Pe d. dr. Gusti3 nu l-am mai vazut din ziua cand ai plecat din Berlin. E, se vede, tare ocupat. Mi-a trimis o revista a Corpului Didactic - cu un articol iscalit de d. X, «Momente fericite pentru neamul romanesc». Asa vomitiv mai rar chiar in literatura dacoromana! «Succesul nostru diplomatic in Macedonia! Uimirea geloasa a Bulgariei; invidia si ura Greciei, pentru care au luptat sufletele inamorate de idealul umanitatii, ca marele Lord Byron; prietenia Germaniei, entusiasmul clasicei ltalii, a canii inima aude ehouri stramosesti, apoi activismul fratilor ardeleni in ajunul naruirii Ungariei, care ca Faeton etc; apoi miscarea ruseasca, menita sa indreptateasca la reprezentarea nationala a Imperiului pe toate populatiile - Basarabia etc, etc.» - Leonardescu curat.
O! mama fara parte de copii decat de X! O! sarmana, dar mandra Romanie! bucura-te!"
Catre paul zarifopol poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
diplomátic1, ă [Atestat: AR (1832), 2431/10 / Plural: ici, ice / Etimologie: franceza diplomatique] 1 a (Îvr) Diplomat1 (6). 2-4 substantiv masculin și feminin (Îvr) Diplomat1 (1-3). 5-10 a Referitor la diplomație (1-6) Si: (înv) diplomaticesc (1-6). 11-13 a Referitor la diplomați1 (1-3) Si: (înv) diplomaticesc (7-9). 14-19 a Care aparține diplomației (1-6) Si: (înv) diplomaticesc (10-15). 20-22 a Care aparține diplomaților1 (1-3) Si: (înv) diplomaticesc (16-18). 23 a (Îs) Corp (sau, îvr, corpos, trup) Totalitatea ambasadorilor, miniștrilor și reprezentanților unei țări sau ai mai multor țări care se află, de obicei, în capitala unui stat. 24 a (Îs) Limbă ă Limbă în care se fac comunicările și se întrețin relațiile între state. 25 a (Îs) Relații (sau legături) ice Relații oficiale, pașnice, pe care statele le întrețin în scopul realizării politicii lor externe. 26 a (Îs) Geantă (sau servietă, valiză) ă Geantă, servietă etc. cu care se transportă acte oficiale în altă țară (și al căror conținut este scutit de controlul vamal). 27 a (Îas) Geantă sau servietă asemănătoare ca formă cu cea folosită de diplomați (1). 28 a (Îs) Canale ice Comunicare între țări prin intermediul diplomaților (1). 29 a (Îs) Imunitate ă Faptul că o persoană nu poate fi urmărită în justiție, potrivit legilor țării în care trăiește, ca urmare a statutului de diplomat (1). 30 substantiv feminin (Înv) Diplomație (1). 31 substantiv feminin (Înv) Diplomație (4). 32 a (despre oameni) Care manifestă abilitate, șiretenie Si: abil, calculat. 33 substantiv feminin (Îvr) Diplomație (7).