eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă de urgență?

Care e de urgență?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " de urgență":
imediat, fără întârziere; stare de urgență
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"

Experiment de stare de urgenta
Pe fluturi, porumbei si pe lastuni, "
Experiment poezie de Marin Sorescu

" Ofiterul simti numai forta din bratul lui Negrea, carc-l muta din loc in loc. Pe el insa nu-l putu prinde si apuca: ii aluneca din pipaitul lui nimicit de ger. Cei trei insi, indesati unul in altul, fura incatusati cot la cot si peste briie.
Cu ceilalti cinci soldati ramasi facu un al treilea sir, asijderi inlantuiti cu funii, intre ei, pe care-l inghesui in dosul celorlalte doua. Pe urma ii impleti pe toti impreuna, innodind sirurile de oameni intre ele, cu fringhii petrecute acum de la soldatul din fata, prin cel din mijloc, la cel din spate, incrucisate cu celelalte legaturi pe lat. Ca sa-i alcatuie cit mai grabnic, treceau amindoi slobozi peste orice piedica, patrundeau nestinjeniti printre cei ce o data legati, se iteau prin ochiurile retelei, se strecurau dc-a dreptul ca niste naluci prin nodurile dintre trupurile ferecate, sau poate chiar prin trupuri, ostasii nu-si dau bine seama si nu se uimeau: era ceva firesc atunci, cerut de urgenta deznadajduita a imprejurarii.
Oamenii stau acum prinsi ca o singura vietate in ochiurile unui navod de funii din care nimeni nu mai putea iesi, dar si nici unul nu se mai putea pierde."
Viscolul poezie de Vasile Voiculescu

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
URGÉNȚĂ substantiv feminin Necesitate de rezolvare imediată, repeziciune in soluționarea unei probleme.
       • Locuţiune adverbiala De urgență = fără întîrziere, imediat, repede. Vă rog să binevoiți a-mi da drumul d-aici de urgență. CARAGIALE, O. I 71. Referindu-ne la adresa noastră din luna trecută... asupra necesității de lemne pe care o simte școala, vă rugăm ca de urgență să binevoiți a ne trimite cantitatea prevăzută. id. ib. II 113.