eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă depozit legal?

Care e depozit legal?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " depozit legal":
fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografii și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ea stie ca intr-insa incepe o viata
Din propria-i viata ca un depozit sacru,

Ea stie ca e fructul amorurilor sale,"
Anatolida sau Omul si fortele poezie de Ion Heliade Radulescu

"
OSTASUL: Eu merg in delegatie la un depozit Cu glasul stins in clipa mortii Mitru m-a rugat sa viu si sa va dau de veste Stia ca vin in tara
"
DINCOLO DE VALE poezie de EUGEN GROZA

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DEPÓZIT, depozite, substantiv neutru

1. Loc, clădire în care sînt depuse spre păstrare materiale de construcție, mărfuri, efecte militare etc.; magazie. Podul magaziilor destul de înalt... slujea ca depozit pentru mărfuri. vezi limba română noiembrie 1953,

14. Depozitele de muniții... la dracu! rosti Vatamanu. CAMILAR, N. I 427. Tovarășul Praida este la depozitul de hîrtie. CAMIL PETRESCU, T. I 183.
♦ Formațiune militară în spatele frontului, care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. De dumneavoastră, domnule plotonier-major Omu, îmi scrie depozitul de la Tulcea că sînteți decedat. SADOVEANU, P. M. 103.

2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hîrtii de valoare depuse la o instituție bancară. Oricum, se va retrage din guvern, cu un depozit de cîteva milioane la o bancă elvețiană. G. M. ZAMFIRESCU, M. despre I 223.
       • Locuţiune adverbiala În depozit = în păstrare. Dacă... în astă sară, n-oi scoate aceste hîrtii ce mi-au făgăduit că le-or ține în depozit, mîni... la termin sînt perdut! NEGRUZZI, S. III 160.
♦ Depozit legal = exemplarele din fiecare lucrare tipărită, pe care tipografiile și editurile sînt obligate prin lege să le trimită Camerei Cărții din R.P.R., care le repartizează bibliotecilor publice mari.

3. Strat format prin sedimentarea substanțelor solide dizolvate sau aflate în suspensie într-un lichid; sediment.