eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă depresiune atmosferică?

Care e depresiune atmosferică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " depresiune atmosferică":
presiune atmosferică inferioară valorii normale a presiunii dintr-o anumită zonă
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Desigur, poetul zambeste acum ascuns; el, ca toti semenii lui, n-are nevoie si rade de succesul moral: pe acesta il are, mai mare decat l-ar putea gasi altundeva, in puternica si nobila lui constiinta de artist; si astfel, daca nu-l dispretuieste chiar, venind de la altii, cel mult ii este absolut indiferent. Ceea ce-l poate afecta intr-un mod placut nu e decat un succes material. Dar pentru noi, cestilalti, cari nu ne putem bizui pe atata talent, cari nu putem gasi prin increderea-n noi insine virtutea de a nesocoti aplauzele - pentru noi e cu totul altfel.
intr-adevar, noi literatii, in genere, nu ne putem tagadui starea noastra de inferioritate sociala. Oricat de putin talent am avea noi, oricat de putin folositori am fi societatii noastre, aceasta stare de inferioritate ne produce un fel de depresiune morala care s-ar asemana cu mahnirea unui copil nevoias intre atatia alti copii procopsiti, tolerat la coada mesei, in intimitate, si exclus de la orice reprezentatiune de dignitate a familiei. Si asa, noi, cari facem profesiunea literara, obicinuiti cu atata lipsa de consideratie din partea societatii noastre, obicinuiti cu atata nesocotire, as putea zice chiar dispret, din partea tutulor fratilor din alte profesiuni liberale, cari stau la carma miscarii publice, cum sunt avocatii, medicii, tehnicii, oameni de afaceri - toti, in genere, oameni politici; noi, deprinsi a juca in societate un rol sarac si umilit adesea pana la a parea chiar neonest, trebuie sa consideram ca ni se face o mare favoare cand ni se intinde, cu oarecare bunavointa, o mana, fie amestecata acea oarecare bunavointa cu oricata mandrie. Cand, mai ales, din inaltimea unei marete institutiuni publice se arunca unuia dintre noi, cat de in treacat, o privire binevoitoare, trebuie sa ne simtim cu totii maguliti si incantati si sa fim recunoscatori.
"
Cuvant rostit la banchetul in onoarea lui G. cosbuc poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DEPRESIÚNE, depresiuni, substantiv feminin

I.

1. Formă de relief situată la un nivel mai jos decît regiunile înconjurătoare. Depresiunea subcarpatică. ▭ Clima depresiunii Mării Caspice se va schimba radical. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2385. Îndoituri, depresiuni... se detaliau în transparența desăvîrșită a aerului. IBRĂILEANU, A. 125.

2. (Uneori determinat de «atmosferică» sau «barometrică») Vîrtej de aer (cu diametrul de cîteva sute de kilometri) în care presiunea aerului este mai mică decît în regiunile vecine și care aduce timp rău în locurile pe unde trece.

II. figurat

1. Stare sufletească de tristețe asociată uneori cu neliniște; descurajare, deprimare. Pacea tristă a acestor așezări îi sporea și mai mult depresiunea sufletească. SADOVEANU, Z. C. 283.

2. (În orînduirea capitalistă) Scădere a valorilor de rentă, a acțiunilor etc., scădere a prețurilor, care survine în urma unei crize economice.

– Pronunțat: -si-u-.