eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă diametral, -ă opus?

Care e diametral, -ă opus?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " diametral, -ă opus":
total opus; de neîmpăcat
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Ti-aduci aminte, cititorule, de frumoasa poveste batrana? Un socru avea doi gineri, unul caramidar si altul zarzavagiu. Fetele mosneagului se rugau la Dumnezeu - una, sa ploua din destul, ca sa le creasca mari zarzavaturile, alta, sa fie seceta, ca sa li se zbiceasca mai degraba caramizile. Doua sunteti intr-o casa, a zis batranul, si nu va mai poate Dumnezeu impaca!" Asa e lumea noastra, ca fetele acelea, peste putinta de impacat, pentru ca are deodata nevoi diametral opuse: castigul si multumirea unuia este paguba si contrariarea altuia.
lata minunata inventie a tiparului."
Cateva pareri poezie de Ion Luca Caragiale

" Si aceasta misiune tainica o implinesc apoi diplomatii si baionetele. Existe testamentul lui Petru cel Mare sau nu existe, el exista in capetele a mii de oameni visatori cari dau tonul in Rusia.
Razboiul a fost declarat Portii pentru a elibera pe crestini in forma ― in fond insa pentru a cuceri intreg Imperiul otoman intr-un mod care sa poata fi inghitit, mai de voie, mai de nevoie, de Europa. Dupa Turcia urmeaza Imperiul habsburgic, dupa dinsul cine mai stie cine. Scopul fictiv al razboiului si scopul adevarat sint diametral opuse.
Astfel se daruie un regat splendid celui mai neinsemnat popor din Peninsula Balcanica, bulgarilor."
TENDENTE DE CUCERIRE poezie de Mihai Eminescu
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
diametrál, ă [Atestat: VALIAN, vezi / P: di-a / Plural: i, e / Etimologie: franceza diametral] 1 a Care aparține diametrului (1). 2 a Privitor la diametru (1). 3 a Care trece prin centrul unui cerc. 4 a (Îs) Plan Plan care trece prin centrul unei sfere, al unui elipsoid etc. 5 a (despre două figuri geometrice) Care au o așezare analogă cu dispoziția extremităților unui diametru (1) de cerc față de centrul acestuia. 6 av (Îs) opus Total opus Si: (înv) diametralmente (1). 7 av (Îas) În opoziție directă cu... Si: (înv) diametralmente (2). 8 av (Îas) De neîmpăcat Si: (înv) diametralmente (3).