eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă – din cest + ălalt puțin folosit,?

Care e – din cest + ălalt puțin folosit,?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "– din cest + ălalt puțin folosit,":
ălalalt






Ce inseamna expresia      ă in literatură

" si-a-nfiintat azurul nefiintei
in cestalalt taram, al suferintei,
si cata-n ceas a fi durerii mele leac."
Vedenie dantesca poezie de Lucian Blaga

" Arta dramatica este o arta de perfectie: astfel ea are un scop special - reprezentarea, reprezentarea frumoasa. Voi trebuie sa conciliati acest scop cu al dramaturgului; nu trebuie niciodata sa i-l subordonati. Numai cu aceasta conditie puteti sa va impliniti misiunea voastra artistica si sa desavarsiti-intentia artei. Alegeti piesele cu care puteti sa va produceti voi mai bine, si nu stati un moment la indoiala: aruncati departe o minunata drama pe care n-o puteti executa convenabil macar, si preferiti-i o farsa slaba de tot pe care o puteti executa admirabil.
Teatrul in care actorii joaca bine, - acela este adevarat teatru, iar nu acela in care se joaca piese bune. Frederic Lemaitre si Millo au facut minuni, unul cu o piesa stupida, ca Roberl Macaire si cestalalt cu o puerilitate ca Lipitorile satelor Si vai de Shakespeare si de Moliere cazuti pe mani cum stiu eu! Dar iata ce citesc intr-o dare de sama asupra inaugurarii noului teatru din Iasi: Piese ca Muza de la Burdujeni, Poetul romantic, Cinel-Cinel, ne amintesc timpurile copilariei teatrului nostru. Oricum ar fi jucate, nu ne intereseaza".
Daca as fi cetit aceasta violenta afirmare in vreo revista de pretentie, nu mi s-ar fi parut de loc ciudata, fiindca sunt deprins cu epidemiile estetice care bantue scolile noastre literare. insa am citit-o intr-o foita foarte inteligenta, care se distinge tocmai prin moderatiune - in Era noua din lasi. Am zis violenta, fiindca nu gasesc un epitet mai potrivit pentru o afirmare calma pe care n-o inteleg deloc."
Ceva despre teatru poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CÉSTĂLALT, CEÁSTĂLALTĂ, ceștilalți, cestelalte, pronume demonstrativ (În opoziție cu celălalt) Acesta din doi (sau din două grupuri de indivizi sau de obiecte), din apropierea noastră; ăstălalt. (Atestat în forma cestalalt) Maică, ține de cela capăt de țiglă și eu oi ține de cestalalt. SBIERA, P. 34.
       • (Adjectival) Moșneguțul au astupat polobocul și de cestalalt capăt. SBIERA, P. 79.

– Variante: céstalalt, ceástalaltă pronume demonstrativ