eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă expunere de motive?

Care e expunere de motive?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " expunere de motive":
prezentare a unui proiect de act normativ cuprinzând sublinierea și motivarea soluțiilor noi
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Dar eu:
Domnilor, astea le-am mai auzit de multe ori; multe masini mi le-au mai depanat. Astea mai sunt bune cel mult la Camera, intr-o expunere de motive a unui proiect de spor de subventie artei nationale. Teatrul National este o scoala de moravuri! Mofturi! Dar, in sfarsit, sa zicem ca e asa. Atunci, minunata scoala! care cauta sistematic nu a momi pe scolari, ci a-i goni; ori, poate, scaunelor goale si prafuite le trebuiesc nu maturi, ci lectiuni de moravuri, de educatie literara si artistica, platite asa de scump din bugetul statului. Aproposito de bugetul statului: aceasta faimoasa scoala de moravuri etc, Teatrul National, este o ciudata institutie de cultura - cu cat ii fug si se imputineaza scolarii, cu atat cere sa i se mareasca rasplata din partea stapanirii.
Dar s-o incheiam, asupra acestei chestiuni, scurt: publicul nu e intru nimic de vina ca nu incurajeaza arta nationala; din contra, el poate invinovati pe altcineva ca nu-i da teatrul de care are nevoie si la care are drept dupa jertfele relativ foarte mari ce le fac pentru acest scop anume, statul si comunele Bucuresti, Iasi si Craiova. Sa trecem acum la invinuirea adusa artistilor - aceea intrucatva intemeiata, precum am spus."
Teatrul national poezie de Ion Luca Caragiale

"
Cartea albastra, pe care a publicat-o zilele acestea guvernul englezesc, desi cuprinde numai si numai documente privitoare la cestiunea afgana, are destula importanta prin armele ce procura atat adversarilor cat si partizanilor guvernului carmuit de lord Beaconsfield, pentru viitoarea lupta parlamentara. In privinta depesei, ce de curand lord Cranbroock, actualul ministru al Indiei, a trimis lordului Lytton, vice-regele Indiei, controversa exista chiar acum. Acea depesa cuprindea, dupa cum se stie, o expunere a politicii urmate de precedentul guvern in privinta emirului din Cabul, si arata in ce si pentru ce ministerul actual a adoptat o linie de purtare deosebita. Blamul implicit aruncat prin acest insemnat document asupra administratiei d-lui Gladstone, nu se putea sa nu provoace reclamatii din partea membrilor acelor administratii.
"
Liberalii engleji si romani poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
expunere substantiv feminin [Atestat: în limba maghiara istorie I, 254/8 / V: (înv) esp / Plural: ri / Etimologie: expune] 1 Prezentare a unei stări, realități, fapte etc. pentru a fi cunoscute Si: înfățișare, relatare, (rar) expus1 (1). 2 (Ccr) Ceea ce se expune, se descrie, se istorisește Si: narare, narațiune, povestire, relatare, (rar) expus1 (2), (îvr) parastasire. 3 Așezare a unei ființe, a unui obiect la vedere pentru a atrage atenția publică Si: (rar) expus1 (3). 4 Prezentare (a unei opere de artă) privirii și atenției publicului Si: (rar) expus1 (4). 5 Arătare ostentativă (a ceva) Si: (rar) expus1 (5). 6 Descriere, dezvăluire a unui sentiment, a unei stări, senzații etc Si: (rar) expus1 (6). 7 Explicare Si: (rar) expus1 (7). 8 Punere într-o situație neplăcută Si: (rar) expus1 (8). 9 Supunere la un risc, la un pericol, o boală etc Si: (rar) expus1 (9). 10 Plasare, așezare pentru a fi supus acțiunii cuiva sau a ceva Si: (rar) expus1 (10). 11 (Prc) Supunere a unui clișeu, a unei fotografii etc. la acțiunea luminii Si: (rar) expus1 (11).