eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă fără rival?

Care e fără rival?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " fără rival":
fără seamăn, fără pereche; inegalabil




Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
a unui rival obscur
Un epitaf e in zadar"
Operei nevandute poezie de Cincinat Pavelescu

" Dar in afara de aceasta indatorire artistica, mascaricii, recrutati mai totdeauna dintre robi, pe langa ca mai faceau boierului si servicii intime la imprejurari sentimentale, aveau si o sarcina politico-sociala.
Cand boierul avea necaz pe cineva, cand era mahmur din cine stie ce pricina, cand era scarbit pana in suflet ca l-a scos voda de la ipolipsis, atunci punea pe mascarici la poarta curtii sa pandeasca pe rival sau pe prietenii ori simpaticii acestuia, sa le dea cu huideo, sa le arunce murdarii si sa-i injure nastrusnic.
Boierul sedea cu ciubucul in pridvor si striga: Hahaha! injura-l, ma! injura-l bine, ma!""
Gramatici si mascarici poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
RIVÁL, -Ă, rivali, -e, substantiv masculin și forme Persoană care aspiră, în concurență cu alta, la aceeași situație, la aceleași succese; concurent, adversar. Nerăbdătoare să-l vadă scos din domnie pe Bibescu și mai ales pe rivala ei personală, Maricica-doamna. CAMIL PETRESCU, O. II 508. Aflînd despre mișcarea periculosului rival, Petru cel Șchiop începu a-și organiza armata. HASDEU,

I. vezi 183.
       • figurat Doi rivali erau acum: un armăsar negru și o iapă sură. NEGRUZZI, S. I 42.
♦ Persoană care aspiră, deodată cu alta, la dragostea aceleiași persoane. Sîntem rivali!... Unul din noi, dar, e de prisos pe lume; trebuie să piară! ALECSANDRI, T. I 396. Hotărîsem să mă duc la rivala mea. NEGRUZZI, S. I 52. Fără de pizmă, acum de tine Chiar cu rivalu-mi poci să vorbesc. ALEXANDRESCU, M. 134.
♦ Persoană care are merite egale sau e la fel de talentată cu o altă persoană. Poetul iubește natura și în privința asta el are puțini rivali în literatura romînească. GHEREA, ST. Hristos I 142.
       • Expresia: Fără rival = fără pereche, fără asemănare, cu care nu se poate nimeni măsura; inegalabil.