eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă fibră optică?

Care e fibră optică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " fibră optică":
fibră de sticlă cu compoziție specială, pentru transmiterea informațiilor
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Un lujer de luceafar fara moarte.
In fibra lui cea pura s-a retras
Intregu-i neam de vita boureasca."
Ultimul zimbru poezie de Arcadie Suceveanu

" Pe cat mai am in pieptu-mi un pic macar de sange,
In inima cat fibra din urma va trai,
Avare, ele-n sine icoana ta vor strange, "
Zadarnic sterge vremea poezie de Mihai Eminescu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
FÍBRĂ (< limba franceza , latina) substantiv feminin

1. (Și în sintagma fibră textilă) Corp solid în formă de filament foarte subțire, de proveniență vegetală, animală, minerală sau produs pe cale sintetică, folosit la fabricarea țesăturilor și a tricoturilor.
       • forme chimică = forme obținută pe cale chimică, prin filare, din soluții sau topituri de polimeri naturali ori sintetici. forme artificială = denumire improprie pentru forme obținută prin transformarea chimică a polimerilor naturali, precum celuloză, cazeina etc. forme sintetică = forme obținută, prin filare, din soluții sau din topituri ale polimerilor sintetici; pot fi poliamidice (nailon, relon, capron etc., poliesterice (tergal), polinitrilacrilice (melana). forme vulcan = material dur și rezistent obținut din carton îmbibat cu clorură de zinc, apoi presat puternic și spălat cu apă; este folosit la fabricarea de geamantane, roți dințate etc.

2. (botanică) forme lemnoasă = celulă vegetală alungită, cu pereți îngroșați și lignificați, situată în țesutul lemnos. forme liberiană = celulă vegetală alungită, cu lumenul redus și pereții sclerificați, nelignificați; este dispusă izolat sau în fascicule în tulpini și frunze.

3. (anatomie, HIST.) Nume dat unor formațiuni alungite care alcătuiesc țesuturi reprezentate prin celule modificate (forme musculară, forme elastică), fie printr-o prelungire celulară (forme nervoasă) etc.

4. (tehnic) Succesiunea punctelor materiale care se găsesc pe o linie paralelă cu axa unei bare supuse la încovoiare.

5. (TELEC.) forme optică = filament sau forme realizată din material dielectric (siliciu dopat cu bor, fluor, fosfor, germaniu); este constituită dintr-un miez cu diametrul de 3-80 μm și un înveliș cu diametrul de 20-50 μm și cu un indice de refracție mai mic (pentru a realiza reflexia totală a undei electromagnetice incidente). Grupate în fascicule (numite cabluri sau ghiduri de unde optice), formeo. sunt utilizate în telecomunicații (telefonie, cabluri submarine etc.) și în aparatura medicală.