eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă funcție simetrică?

Care e funcție simetrică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " funcție simetrică":
funcție a mai multor variabile care nu se schimbă, orice permutări ar suferi aceste variabile
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si Soarele apune.
Sunt in toate patru tablourile, grupurile asa de logic si de simetric asezate, tinandu-se fiecare figura in potrivita perspectiva Si totdeuna in fata, aproape pe acelasi plan, alaturi cu figura mareata a eroului, acea suava aratare a copilei, Oana cea pe drept cuvant iubita de el -tipul bunatatii si cuminteniei, supunerii si devotamentului, adorand pe stralucitul ei binefacator ca pe un sfant ce este - seamana cu un luceafar mic, sclipind si el todeuna imprejurul marelui astru
Si totul apoi invaluit in atmosfera aceea de subtire ceata luminoasa specifica veacurilor eroice Si acele tarine si cetatui moldovenesti, pline aci de melancolica poezie, aci de aspra mandrie."
Apus de soare poezie de Ion Luca Caragiale

" Si,
insirati simetric pe alei
barbatii isi smulgeau cu veselie"
Focul si gheata poezie de Nichita Stanescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SIMÉTRIC, -Ă, simetrici, -e, adjectiv

1. (Despre forme sau lucruri) Care are simetrie, ale cărui părți sînt așezate cu simetrie; (despre elemente care alcătuiesc un tot) care este așezat într-o anumită ordine; cu simetrie. Galerii drepte, simetrice, săpate cu ciocanul și cu dalta BOGZA, A. Î. 169. Coșbuc desface versul în două părți simetrice și repetă cuvîntul în fiecare parte de vers. Prin acest procedeu... ajunge la efecte minunate. GHEREA, ST. Hristos III 377. [Soldații] se-nșiră ca un codru de puști, de baionete... Un arsenal simetric de arme. ALECSANDRI, P. III 336.
       • (Adverbial) Pe pînză, păsărelele galbene și viorii zburau simetric și decorativ. CAMIL PETRESCU, N. 60. Vîrful gălbiu și ascuțit al musteților sale resfirate pe buze se arcuia... simetric deasupra nărilor largi. HOGAȘ, M. N. 32.
♦ (Substantivat, n. și forme) Punct aflat în simetrie cu alt punct. Simetricul unui punct A față cu un plan P. GEOMETRIA, S. 42. O figură F1, care este simetrica figurii forme ib. 57.

2. (matematică; în expresie) Funcțiune simetrică = funcțiune de mai multe variabile care nu se schimbă cînd variabilele sînt permutate între ele.