eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă grupă sangvină?

Care e grupă sangvină?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " grupă sangvină":
fiecare dintre cele patru categorii în care se poate clasifica sângele, după însușirile antigenice condiționate genetic
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Apare in barca cu dalbe fecioare: E timpul; iar ele sunt blandele oare Ce vin si iar pier.
Si barca se duce prin valuri purtata; Iar grupa de fete de visuri se-mbata, De viata se-ncant;
Cosita lor salta sub aurea dulce Si flacara lunii pe braul lor luce, Si iata cum cant:"
Timpul poezie de Dimitrie Bolintineanu

" Si razele-i tacute rasfata-a lor cosica Si albele lor sanuri cu dalbe sarutari.
Caci grupa cestor vergini, folatre, tinerele, Prin valurile limpezi, prin raze se juca, Lucind ca vise dalbe ce-n nopti amari si grele Vin a ne insela.
Pe albele tunice in flori d-argint cusute, Se sparge-al stelei foc, Cand vesele, uitande, in undele tacute, Fecioarele se joc."
La baile cleopatrei poezie de Dimitrie Bolintineanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
GRÚPĂ, grupe, substantiv feminin

1. Colectiv restrîns de oameni, subordonat unei forme organizatorice mai largi. Ca un rezultat al încercării de închegare organizatorică a elementelor revoluționare din țara noastră iau naștere grupele comuniste. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 368, 2/1.
       • Grupă sindicală = grupă formată din salariați, membri de sindicat, ai unei întreprinderi sau instituții, care constituie unitatea de bază în organizarea sindicală. Organizațiile de partid trebuie să asigure ca grupele sindicale să devină factori de bază în mobilizarea oamenilor muncii în jurul partidului. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2563. Grupă de studenți = grupă compusă dintr-un număr de studenți (de la aceeași specialitate și din același an de studii) care urmează în comun același seminar sau execută aceleași lucrări de laborator. Grupă militară = cea mai mică subunitate militară (de obicei de infanterie) comandată de un sergent.
♦ Unitate administrativă în cadrul unei întreprinderi sau instituții, bazată pe specializare, pe diviziunea muncii. vezi secție, sector. Grupa de studii și documentare.
♦ (Învechit) Grup (2). Mîna-i care poartă destinele lumești, Cea grupă zdrențuită în cale-i o salută. EMINESCU, O. I 61.
       • (Poetic). [Florile] s-adună-n grupe, se feresc de buruiene Și privesc sosind prin aer zburători cu mîndre pene. ALECSANDRI, P. III 55.

2. Subdiviziune, mai ales în științele naturii, constînd din elemente care prezintă unul sau mai multe caractere comune. vezi clasă, categorie. Regnul vegetal se subdivide în trei mari grupe: grupa criptogamelor inferioare, grupa criptogamelor superioare și grupa fanerogamelor.
       • Grupă sanguină = fiecare dintre cele patru grupe în care se poate clasifica sîngele după anumite proprietăți ale globulelor roșii și ale serului sanguin și de care se ține seama la transfuzii, pentru a evita accidentele. Transfuziile se fac între persoane din aceeași grupă sanguină.