eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă în ă cuiva sau a ceva?

Care e în ă cuiva sau a ceva?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " în ă cuiva sau a ceva":
în paguba cuiva sau a ceva
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si-n loc moartea sa le pl`ngem, suspinam de a lor trai,
Ce-i spre dauna =i ru=inea familiei intristate!
Daca timpuriu moralul mintea lor ar fi-nzestrat,"
Educatie poezie de Gheorghe Asachi

" a viitorului,
in dauna unei mirifice imagini a taramului de dincolo.
Mergeam, strivit de aer, inainte si deodata simtii o nebanuita incrancenare a carnii impotriva oaselor, a pamantului impotriva privirii, a sangelui impotriva gandului, a privirii impotriva caderii stelelor."
Memoria asasina poezie de Ioan Flora
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DÁUNĂ, daune, substantiv feminin Pagubă, stricăciune, vătămare. Angajații sînt răspunzători pentru daunele aduse unităților respective în legătură cu munca lor. COD. M. 31. Se cunoaște că meditează verb reflexiv:eo nouă moarte, verb reflexiv:eo nouă daună. NEGRUZZI, S. I 143.
       • Locuţiune adverbiala În dauna (cuiva sau a ceva) = în detrimentul, în paguba (cuiva sau a ceva). Societatea modernă... a despărțit cu desăvîrșire munca fizică de cea intelectuală, ceea ce e foarte anormal și e în dauna și a fizicului și a intelectului omului. GHEREA, ST. Hristos II 340. Această specializare a studiilor pentru fiecare școală în parte permite a se da fiecării materii de învățămînt o dezvoltare îndestulătoare și a nu se sacrifica toate cunoștințele, grămădite la un loc, una în dauna celorlalte. ODOBESCU, S. II 63.
       • Daune interese vezi interes.
♦ (Neobișnuit) Pierdere, nenorocire. Avea un cal năzdrăvan, care îi da de știre cînd i se-ntîmpla ceva daună. RETEGANUL, P. III 46.

– Pronunțat: da-u-.