eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă în expresie bloc de desen?

Care e în expresie bloc de desen?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " în expresie bloc de desen":
teanc de foi de hîrtie tăiate egal, ușor lipite una peste alta și întrebuințate la desenat






Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Vor fi doba de cuvinte.
Iata-un bloc de cinci etaje
Se inalta inainte."
Cuvantul boclucas poezie de Carare Petru

" Tu esti toata poezia omenirii ganditoare
Scrisa intr-un bloc de alba marmora de Pentelic.
Si cand razele din luna limpezi curg pe a ta frunte"
Pe acropole poezie de Duiliu Zamfirescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BLOC1, blocuri, substantiv neutru

1. (Adesea urmat de determinări introduse prin prepoziție «de») Bucată foarte mare dintr-o materie solidă și grea; masă solidă (de materie) dintr-o singură bucată. Văzui... cum crapă A stîncilor întunecate blocuri. TOPÎRCEANU, B. 92. în cămășile lor albe de pînză, oamenii păreau niște blocuri de marmoră. SANDU-ALDEA, despre N. 242.

2. Grămadă de lucruri (de același fel) considerate ca alcătuind o masă unică. Organe, haine, groază, la un loc, Nu sînt decît un bloc. CAMIL PETRESCU, vezi 79.
       • Locuţiune adverbiala În bloc = împreună, laolaltă, formînd un tot.
♦ (În expresie) Bloc de desen = teanc de foi de hîrtie tăiate egal, ușor lipite una peste alta și întrebuințate la desenat. Bloc de calendar = calendar format din mai multe foi detașabile (după numărul zilelor sau al săptămînilor dintr-un an). Bloc de birou = teanc de foi de hîrtie tăiate egal, legate la o margine a lor, de obicei perforate (ca să poată fi ușor desprinse) și folosite pentru a face însemnări.

3. Clădire de dimensiuni mari, cu mai multe etaje, cuprinzînd un număr important de apartamente, birouri, magazine etc. Pe colbuitul șes al ăstor locuri, Din strîmbele bordeie, astăzi cresc Și cată-n soare falnicele bloctcri Din cartierul nou muncitoresc. CASSIAN, H. 23.

4. (De obicei determinat prin «al cilindrilor») Parte principală a motoarelor cu ardere internă, la care doi sau mai mulți cilindri sînt turnați împreună.

5. Alianță, înțelegere (între state, partide, grupări etc.) încheiată în vederea realizării unor scopuri politice comune. Organizatorii unui nou război fac totul pentru a împărți statele în blocuri ostile unul față de altul. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2968.