eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă în ideologia marxistă realism socialist?

Care e în ideologia marxistă realism socialist?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " în ideologia marxistă realism socialist":
concept estetic desemnând tipul de artă care își propune reflectarea veridică, istorică concretă a realității în dezvoltarea ei
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Tablourile d-lui Selageanu au fost aduse dar aci de catre un amic al artei si expuse la d. Gebauer, pe calea Mogosoaei, cu scopul de a fi vandute pentru a procura pictorului mijloacele necesare ca sa poata face o calatorie de studii in strainatate. Acolo am avut si noi ocazia de a le vedea.
Sunt cinci tablouri cari dovedesc un talent netagaduit si un realism sanatos. Mai cu seama capul de evreu si capul de batran sunt adevarate opere de arta, niste margaritare cari pot concura cu cel mai bun ce s-a produs la noi pe taramul artei. Evreul nu e nici caricatura, nici ideal, este un evreu luat din multime si reprezintat cu atata viata, cu atata adevar, incat fiecare trebuie sa creaza ca l-a vazut deja odata pe acest evreu, ca il cunoaste de undeva, dar ca nu isi aduce aminte cand si unde. Aceasta provine din cauza ca pictorul n-a fost impins nici de ura, nici de iubire, ci a cautat a infatisa fiinta adanca a judaismului, si oricine vede tabloul lui trebuie sa marturiseasca ca a reusit pe deplin. Viata a optsprezece veacuri apasa pe aceasta fata batrana de evreu, Si totdeodata se arata vointa lui de fier si rabdarea neincetata si neostenita.
"
Selageanu poezie de Ion Luca Caragiale

" As introduce de asemenea cateva elemente
de realism magic ori cateva nuante de gri.
M-as ascunde in spatele draperiilor,"
Semnul de carte poezie de Nastasia Maniu
Definiție din
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)
REALÍSM substantiv neutru Mișcare, curent, atitudine în creația sau teoria literară și artistică având ca principiu de bază reflectarea realității în datele ei esențiale, obiective, caracteristice.
♦ Concepție, opusă idealismului, potrivit căreia lucrurile există independent de faptul că sunt percepute sau nu.
       • Realism critic = doctrină care admite realitatea lumii înconjurătoare, dar susține că experiența senzorială depinde de mental. Realism socialist = doctrină estetică adoptată în URSS, care glorifica omul nou, constructor al socialismului. Realism naiv = doctrină după care experiența senzorială reprezintă calea de acces directă a subiectului la lucrurile lumii exterioare. Realism politic = atitudine întemeiată pe analiza și aprecierea atentă, multilaterală a fenomenelor și evenimentelor social-politice interne și internaționale, de luare în considerare a tendințelor de dezvoltare a realității.
♦ (În Evul Mediu) Concepție, opusă nominalismului, potrivit căreia universaliile au o existență substanțială reală independent de gândirea noastră.
♦ Atitudine a omului care are simțul realității; spirit practic. [ pronunție: re-a-]

– Din limba franceza réalisme.