eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă ; în locuțiune verbalaală a-i face de petrecanie?

Care e ; în locuțiune verbalaală a-i face de petrecanie?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "; în locuțiune verbalaală a-i face de petrecanie":
a a lua cuiva viața; a omorî, a ucide, a răpune pe cineva; b a risipi, a strica, a distruge un bun, un obiect; a cheltui tot; a da gata ceva






Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Tovarasul nu-i raspunse, ci merse drept la stiva de arme, unde puse mina pe o flinta. Si, pina ce Ciopala sa se ridice si sa traga pistolul de la briu, arma ridicata de Constandin se slobozea in pieptul tilhariilui, care cazu indoit peste masa.
- Catea! m-ai mincat fript, mugi ci. Un ceas daca mai intirziai, iti faceam eu de petrecanie Ah! misea mi-ai fost!
Si ridica zadarnic mina moale cu pistolul catre vrajmas, care zvirli ipingeaua, smuci caciula si smulse mustatile De sub ele rasari, subtirica si mladioasa, maica Pelaghia, ca odinioara in bil-ciurile unde cinta balada lui Ciopala."
Behaviorism poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PETRECÁNIE substantiv feminin

1. (Familiar și popular) Petrecere. La verb reflexiv:emea băilor să string și mulți streini, unde să urmează o petrecanie foarte veselă, după cum am auzii. GOLESCU, Î. 82.
♦ Ospăț organizat cu prilejul unui eveniment însemnat. S-au dus el a doaua zi să vadă petrecania fetei împăratului. SBIERA, P. 128.

2. (Învechit) Prohod de înmormîntare; prin extensie moarte. Smerenia și virtuțile episcopului Partenie erau așa lăudate, încît toți boierii țării se rugară de domn ca să-i lase lui pururea egumenia mănăstirii Snagovului, in toate zilele vieții sale, iar după petrecania lui, să nu se mai așeze alți străini. ODOBESCU, S. I 433.
       • (Azi numai în expresie) A făcut (cuiva) de petrecanie = a omori (pe cineva), a răpune. Îl furase de cu noapte și se zorea... să-i facă de petrecanie. VLAHUȚĂ, O. A. II 95. Să puie mîna pe hoț spre a-i face de petrecanie. ISPIRESCU, L. 375. Fratele cel mic îngheță de frică văzînd că o singură femeie a putut face de petrecanie la atîtea străji. POPESCU, B. III 63. A i se lace cuiva de petrecanie = a-i veni cuiva pofta să se bage singur în primejdie (de moarte); a căuta moartea cu lumînarea. (Rar) A face (neobișnuit a vedea) de petrecanie unui lucru = a nimici, a distruge; a da gata. Chimiță n-a moștenit decît verb reflexiv:eo cincizeci de mii de franci cărora le-a văzut iute, iute de petrecanie, VLAHUȚĂ, la TDRG.