eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă în original?

Care e în original?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " în original":
în formă primară; necopiat; netradus
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
constatand ca nu poate fi vorba de nimic ingrijorator - cel mult, la mijloc e un mod cu totul original de-a-
mi trai insomniile (ce altceva as putea banui despre un vis care ma viziteaza la ore atat de exacte?)"
Vanatoarea poezie de Lucian Valea

"
Cine, cunoscand foarte bine dezvoltarea talentului lui Cosbuc, n-ar cunoaste indestul conditiunile particulare ale vietii publice si ale progresului nostru, si ne-ar vedea adunati aici ca sa sarbatorim pe acest minunat poet, fiindca a obtinut un premiu academic, ar trebui sa gandeasca rau despre noi, amintindu-si vechea judecata pesimista: succesul moral inspira foarte multa invidie, respect prea putin si dragoste de loc; iar succesul material inspira, pe langa invidie, tot atat de mult respect si, daca nu dragoste, inchinaciune desigur. Care va sa zica, i-a trebuit un premiu academic pentru o traducere acestui original talent, autorul incomparabilelor Balade si idile, ca admiratorii lui sa se stranga la un loc si sa-l festiveze!
Cel ce ar gandj asa rau despre noi ar fi, poate, prea nedrept. in conditiunile particulare de viata publica in cari traim, premiul lui Cosbuc nu e numai un succes material: e un mare succes moral."
Cuvant rostit la banchetul in onoarea lui G. cosbuc poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ORIGINÁL, -Ă, originali, -e, adjectiv

1. (Despre acte și documente, despre opere artistice și literare) Care constituie întîiul exemplar și a servit sau poate servi pentru copii sau reproduceri; care a fost produs pentru prima oară într-o anumită formă. vezi autentic. Manuscris original. ▭ Acest număr corespunde cu același număr al hirtiei originale. GHICA, A. 21.
       • (Substantivat, n.) Copie conformă cu originalul. ▭ S-a bătut: originalul pe alb și trei copii pe trei foițe de trei culori diferite. BARANGA,

I. 204. Păstrez originalele tuturor actelor ce voi publica aici. GHICA, A.

6.
       • locuțiune adjectiv și adverb În original = în forma primitivă, necopiat; în limba în care a fost scris, netradus. Eminescu citea în original pe clasicii antici, VLAHUȚĂ, O. A. 239. Îți trimit chiar scrisoarea în original. GHICA, A. 155.
♦ Care are o valoare autentică, reală, indiscutabilă, care nu poate fi pus la îndoială în privința autenticității. Eu sînt născut la Iași, la 6 septembrie 1817, după cum rezultă din însemnarea originală scrisă de tatăl meu. KOGĂLNICEANU, S. A. 189.

2. (Despre idei, teorii, concepții, realizări artistice sau științifice) Care e propriu unei persoane sau unui autor; personal, neimitat după altceva; nou. Să cercetăm acum acele vederi critice care sînt individuale, originale. GHEREA, ST. Hristos II 262. Ideea acestui june părîndu-mi originală și nimerită, o împărtășesc d-tale. NEGRUZZI, S. I 199. Alecsandri începu a ne arăta frumoasele lui opuri. «Iorgu de la Sadagura» fu întîia sa piesă originală. id. ib. 344.
♦ (Despre artiști, scriitori, oameni de știință) Care creează ceva nou, personal, fără a imita servil un model. Cînd un poet simte adine dragostea și o poate întrupa în forme desăvîrșite poetice, atunci el va fi original. GHEREA, ST. Hristos I 148.

3. Care iese din comun, neobișnuit; ciudat, bizar, excentric, extravagant. Are un fel al lui original de a fi. SADOVEANU, O. VIII 198. Grierii și broatecii din iarbă făceau o muzică originală. NEGRUZZI, S. I 100.
       • (Substantivat) Pe cît mi se pare mie, deocamdată, domnul Arsene era un original. HOGAȘ, M. N. 233.