eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă în sintagma culori primitive?

Care e în sintagma culori primitive?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " în sintagma culori primitive":
cele șapte culori ale spectrului solar
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" izolat, anonim si pe care il port in suflet, prin lume,
cu ulitele si gardurile lui primitive, unele din tarusi de salcam,
altele, din maracini taiati, "
LUMINI DIN DEPARTARI poezie de Mircea Barsila

" Dar ciinii carora le fusesem dat in paza se culcasera peste mine si m-au adapostit, acoperin-du-ma cu trupurile lor. Au fost gasiti citesipatru morti, trintiti deasupra mea. Abia m-au putut scoate de sub ei. Junon, cu ugerul umflat de lapte, s-a aplecat asupra-mi si cu duiosie mi-a dat sa sug, aiurind poate ca sint unul din puii ei. Asta a fost norocul meu. Am supt ca un prunc, cum ma visam, inchis in trupul a patru dihanii care si-au dat viata pentru mine.
Asa am facut acea uimitoare calatorie pe tarimurile negre ale uitarii, afund in inconstientul atoatestiutor, ca sa ma intilnesc cu mine insumi; adica nu cu mine, cu omul primitiv care a avut intiiul fior de arta urmarind o caprioara ce-i amintea de o fata.
Cit am stat acolo, atimat pe prapastia pieirii, au avut timp sa-mi treaca pe dinainte multe din nalucile vietilor anterioare. In ele eram necontenit proiectat eu, care luam felurite chipuri, pina am ajuns la tinarul artist. Eram tot eu, vinatorul in care se trezeste primul gest gratuit, sa lasi prada pentru umbra ei sapata repede pe un os. A fost un salt nebun in spirit, o fapta neinchipuita pentru acea era neindurata."
Caprioara din vis poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PRIMITÍV, -Ă, primitivi, -e, adjectiv

1. Din perioada străveche a societății umane.
♦ Care se află pe treapta cea mai de jos a dezvoltării (sociale). Triburile primitive ale Australiei.

2. Necultivat, necivilizat, rudimentar, rămas în urmă; (despre oameni și manifestările lor) sălbatic, necioplit; prin extensie stîngaci. De undeva, din vîrful unei coline, o voce omenească izbucnește, ciudată, primitivă, barbară parcă. BOGZA, C. O. 249. într-adevăr, n-avem de-a face cu ceea ce vedem, primitiv, simplu și gol,

– ci cu o complicație întreagă. SADOVEANU, Z. C. 45. O carte cu scoarțe străvechi, cu ilustrații primitive făcute de mîini nesigure și nedibace, stătea de mărturie atîtor verb reflexiv:emi nesigure. ANGHEL, PR. 101.

3. Care se referă la începutul istoric al existenței sale, în starea de la început; originar, primar. Aceștia au pierdut natura lor primitivă și-au schimbat și fondul prim bun pe care-l aveau. BART, S. M. 25. Cît de naivă și antiștiințifică e această teorie platoniană, fie în forma ei primitivă la Platon, fie și în forma ei ulterioară a metafizicii. GHEREA, ST. Hristos III 239.
       • Cuvînt primitiv = cuvînt din care, cu ajutorul sufixelor sau al prefixelor, se formează derivate. Cuvintele de la care formăm altele prin derivare și compunere se numesc primitive. IORDAN, E. R. 273. Culori primitive = cele șapte culori ale spectrului solar.