eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă ; în sintagma mai dihai?

Care e ; în sintagma mai dihai?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "; în sintagma mai dihai":
mai mult, mai grozav, mai ceva, și mai și
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" si decat sabia grea
mai dihai ii mana mea...
(ca Mihalcea de picior"
Canturi - La Secareni poezie de Nicolai Costenco

" - E jigodie, spuse gazda, primindu-l: uite cum ii frige botul si i se urdurosesc ochii. Nu tuseste?
- Ba si tuseste, spuse cu mila baciul. Mi-e scump ca un copil, urma el, ca-i vrednic si mintos, minune mare! Aduna oile risipite si le vegheaza mai dihai ca unul din noi. Nu stie ce-i lenea ori lasarea De cind il avem nu se mai staveste lup in preajma stinii. Sa-I Iapad, mi se rupe inima, ca l-am crescut chiar eu de cind era de-o schioapa. Adica se cheama ca nu-l lapad, o intoarse el, sporovaind inainte, ca unul ce era lacom de vorba, de care postise atit amar de vreme acolo sus, unde nu-i iesea din gura decit: hai, oaie, nea, oaie bir, oaie"
- Si uite, se porni el iar, ti1 las dumitale, ca ne-au cuprins ploile, si pe el l-a facut leoarca. Mi-e sa nu prinza junghi."
Ciobanila poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DIHÁI adverb (Moldova, Muntenia; numai în locuţiune adverbiala și adjectiv) Mai dihai = mai mult, mai bine, mai grozav, mai ceva, și mai și. O fi verb reflexiv:un fecioraș de oier sau plugar, De făurar, tîmplar sau ciubotar, Ori ceva mai dihai. DEȘLIU, G. 25.
       • (În comparații) Ați învățat a vă păzi de urgia lor [a boierilor] și a vă bate mai dihai ca fiarele pădurii. GALAN, Z. R. 281. Atunci noi, la fugă, băieți; mai dihai decît la popa Oșlobanu. CREANGĂ, A. 44. Aș verb reflexiv:a s-aleg, și nu știu, că-s toate una mai dihai decît alta. ALECSANDRI, T. 684.