eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă limbă națională?

Care e limbă națională?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " limbă națională":
limbă comună și unică a tuturor membrilor unei națiuni; șosea națională


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Toti s-o bea ! A, terci sa fie,
Insa terci national !
Haid sa bem, uit nd trecutul"
Pierirea dacilor poezie de George Cosbuc

" /coboara dincolo de linie se opreste in mijloc privind drept inainte, inaripat de ginduri/ Cintati clopote si vestiti tuturor bucuria Am trecut dincolo de vale
/in vremea asta inainteaza din spate, in splendidul port national Liviuta cu Zira / Zira aduce un urias buchet/
"
DINCOLO DE VALE poezie de EUGEN GROZA
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
NAȚIONÁL, -Ă, naționali, -e, adjectiv Care se referă la națiune, care este propriu sau aparține unei națiuni, care caracterizează o națiune. Iar pe muza teatrală Să o văd națională. ALECSANDRI, T. I 283. Să nu socoți însă că eu, patriot, disprețuiesc bucatele aste naționale. NEGRUZZI, S. I 220.
       • Problema națională = ansamblul chestiunilor politice, economice, culturale privind situația unei națiuni sau naționalități atît din punct de vedere juridic cît și faptic. Mișcare (de eliberare) națională = lupta popoarelor din țările coloniale și dependente împotriva asupririi imperialiste, pentru a obține libertatea și independența lor. Limbă națională = limbă comună și unică a tuturor membrilor unei națiuni. Tiparul, la noi, nu este încă destul de slobod și de împrăștiat; noi n-avem încă publicată în limba națională, măcar o istorie universală. KOGĂLNICEANU, S. A. 53. Mi-au răspuns că în toate satele lor trebuie să fie școală în limba națională. GOLESCU, Î. 165. Minoritate națională vezi minoritate. Sărbătoare națională vezi sărbătoare. Venit național vezi venit.