eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă : melodie care începe pe treapta a 3-a a scării și sfârșește pe treapta 1; cezură* după primul; b începe cu subtonul* și se sfârșește pe treapta 3; repetarea rândului secund, care începe cu subton È?

Care e : melodie care începe pe treapta a 3-a a scării și sfârșește pe treapta 1; cezură* după primul; b începe cu subtonul* și se sfârșește pe treapta 3; repetarea rândului secund, care începe cu subton È?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei ": melodie care începe pe treapta a 3-a a scării și sfârșește pe treapta 1; cezură* după primul; b începe cu subtonul* și se sfârșește pe treapta 3; repetarea rândului secund, care începe cu subton È":
3 a1 viii b3 vii bc




Definiție din
Dicționar de termeni muzicali
structură arhitectonică, (în folc. românesc) mod de organizare a elementelor de expresie, după legi tradiționale, în cuprinsul discursului muzical. În cadrul întregului, al perioadei* sau strofei* muzicale, elementele de expresie sunt într-o strânsă interdependență, având fiecare o funcție precisă. S. reprezintă, de fapt, cristalizarea unor ansambluri elaborate și selecționate în funcție de conținut, prin tradiția limbajului muzical istoricește constituit, și se diferențiază pe genuri (I, 3). Elementele determinate pentru definirea substantiv sunt: dimensiunea versului (2) de care depinde dimensiunea rândului melodic*, numărul, conținutul și maniera de grupare și repetare a rândurilor melodice, structura rândurilor melodice și tehinica lor de înrudire, locul cezurii* principale, sistemul cadențial precum și alte elemente ritmico-melodice care apar în momentul interpretării sau care au deja caracter de permanentizare (refrene*, interjecții melodice interioare, stabile sau sporadice). În folc. românesc se distind două mari categorii de s: S. liberă, improvizatorică (în care rândurile melodice nu sunt determinate și se repetă liber) și substantiv fixă, închisă, strofică (număr determinat de rânduri melodice, repetate în aceeași ordine). Se obișnuiește a se nota forma cu majuscule, urmate de litere mici pentru modificările suferite la repetare (vezi rând melodic). Pentru o mai adâncită exprimare a substantiv, se utilizează scheme complexe (ex.: melodie care începe pe treapta a 3-a a scării și sfârșește pe treapta 1; cezură* după primul; B începe cu subtonul* și se sfârșește pe treapta 3; repetarea rândului secund, care începe cu subton și sfârșește pe treapta 1 = (3) A1 (VIII) B3 (VII) Bc.). În substantiv fixă se cunosc mai multe tipuri de strofe: cu un singur rând melodic repetat, la care se adaugă sau nu un refren; strofe de 2, 3, 4 rânduri melodice, diferite în conținut, care sunt repetate sau alternante variat, în funcție de gen, de conținut și epocă istorică. Sin.: formă, arhitectornică.