eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă mortalitate generală?

Care e mortalitate generală?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " mortalitate generală":
frecvență în promile a deceselor dintr-un anumit teritoriu, într-o anumită perioadă; mortalitate infantilă


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Targurile bogate, rasarite ca prin minune in cativa ani pe nomolurile aurifere ale Lumii Noua, au nevoie de petreceri de lux, si si le pot plati mai bine decat noi.
Unde mai pui apoi efectele dezastroase ale umiditatii coastelor americane, care ruineaza in scurt timp vocile italienilor, si frigurile galbene, care dau o mortalitate foarte insemnata printre cantaretii de importatie europeana.
Pe un vapor cu destinatie pentru Antile se imbarcase odata un impressario cu o trupa de opera. In trupa era si un tenor care avea in contractul sau anume stipulatia ca numai dansul va canta in operele de forta."
Cronica teatrala [I] poezie de Ion Luca Caragiale

"
Lunile trecute, judetele de jos ale Olteniei, o parte a judetului Oltul si intreg judetul Teleorman au fost bantuite, acesta din urma intr'un mod infiorator, de epidemia variolei. Astazi inca, desi raul merge descrescand, multumita masurilor energice pe care le-a desfasurat serviciul sanitar, nenorocitele populatiuni dela tara dau o mortalitate extraordinara din cauza flagelului.
"
Principii si vaccina poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Marele dicționar de neologisme
MORTALITÁTE substantiv feminin raportul dintre numărul de decese și numărul total al populației dintr-un teritoriu, într-o perioadă dată; letalitate.
♦ generală = frecvență în promile a deceselor dintr-un anumit teritoriu, într-o anumită perioadă; infantilă = frecvența deceselor în primul an de viață la o mie de născuți vii. (< limba franceza mortalité, latina mortalitas)