eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă notă de protest?

Care e notă de protest?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " notă de protest":
comunicare scrisă către un guvern prin care se ia atitudine împotriva unor acte săvârșite de acest guvern contrar tratatelor sau normelor de drept internațional
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" un scartait nervos de fantana, pe doua sau mai multe voci,
in semn de protest impotriva unui asemenea vis :
un vis si un cosmar deopotriva."
LUMINI DIN DEPARTARI poezie de Mircea Barsila

" Mi-am compus o figura cu o expresie binevoitoare si oarecum nepasatoare si, inaintind in mijlocul odaii, mi-am aruncat ochii intii de jur imprejur, pe fotolii, jos pe covoare nimic. Am trecut in camera de toaleta, am cercetat baia. Fata javaneza nu era nici acolo. Mi-am adus aminte atunci de vorbele directorului, care-mi spusese ca fata ma asteapta in pat. Sigur ca asa era obiceiul si astfel cere decenta javaneza. Cit sint de mici si delicate aceste creaturi exotice, s-ar putea prea bine sa se fi virit sub cearsaf si sa fi adormit acolo. M-am apropiat tiptil si am ridicat invelisul. Iarasi nimic. Patul gol.
O zvicnirc, un protest al intregii mele canii, creier, inima, maduva, toate la un loc, ma facura sa-mi dau seama de cita insemnatate pusesem in aceasta simpla aventura. Tremuram tot, un tremur nervos, nestapinit. Si o furie de proportii dincolo de neinsemnatul incident ma aprinse, isi batuse directorul joc de mine. Asta numai o clipa, caci imediat ma fulgera un gind: dar daca fata, plictisita de asteptare, sau poate speriata de prima ei aventura, o fi fugit acasa? Codosul mi-o recomandase ca noua, proaspata si pregatita inadins pentru mine. Deci inca nestiutoare si spaimintata de ceea ce isi inchipuia ca o asteapta. Si un regret, amestecat cu remuscari, imi aduse in gind o fetita plinsa si despletita, de care m-as fi lipsit bucuros.
"
Fata din Java poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PROTÉST, proteste, substantiv neutru

1. Faptul de a protesta, opoziție hotărîtă, manifestare energică împotriva unei acțiuni considerate ca nejustă. [Căzuse] victimă nu atît a protestului său patriotic... cît a plîngerilor și intrigilor boierilor către Poartă. KOGĂLNICEANU, S. A. 211. Notă de protest = comunicare scrisă prin care un guvern ia atitudine împotriva unui act considerat contrar tratatelor sau normelor de drept internațional, săvîrșit de guvernul altei țări.

2. (În economia capitalistă) Act public prin care se constată de către organele judecătorești neplata la scadență a unei polițe.

– plural și: (învechit) protesturi (GHICA, A. 592, NEGRUZZI, S. III 153, ALEXANDRESCU, M. 273).