eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă ostaș care execută un schimb în serviciul de pază de mai sus; prin generalizare orice persoană care face de pază într-un locuțiune locuțiune adverbiala de planton?

Care e ostaș care execută un schimb în serviciul de pază de mai sus; prin generalizare orice persoană care face de pază într-un locuțiune locuțiune adverbiala de planton?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " ostaș care execută un schimb în serviciul de pază de mai sus; prin generalizare orice persoană care face de pază într-un locuțiune locuțiune adverbiala de planton":
de pază, de strajă
Ce inseamna expresia      ă in literatură
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PLANTÓN, plantoane, substantiv neutru (Mai ales în construcție cu verbele «a fi» sau «a face», precedat de prepoziție «de») Serviciu de pază într-un sector limitat al cazărmii (odinioară și în internatele de elevi). Soldat de planton. ▭ Făcea de planton la ușă.

I. BOTEZ, ȘC. 108.
♦ Ostaș (sau elev) însărcinat cu serviciul de pază. Cum ai ajuns pînă la mine? Te-au lăsat plantoanele? DEMETRIUS, C. 59. Plantonul umbla ca o umbră prin semiîntunericul camerei, și pasu-i suna regulat ca o limbă de ceasornic. SADOVEANU, O. VI 149. Așa sfătuia pe furiș plantonul de la ușă cu Sandu Hurmuzel. MIRONESCU, S. A. 75.