eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă paralizie infantilă?

Care e paralizie infantilă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " paralizie infantilă":
poliomielită
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ori omenirea care-si da foc?...
... Neutronii nu produc nici o paralizie obiectelor neinsufletite,
Sa zicem, exponatelor de la Munthausen, Hiroshima,"
Suita-grotesc impotriva armei cu neutroni poezie de Anatol Codru

" Ca sa revin la viata, eram citeodata nevoit sa pun degetele pe propriul meu puls si sa le tin asa citeva minute Dar sa lasam filozofia altora si sa ne intoarcem la povestea noastra
Stafeta iesi de-a-ndaratele, covirsita de inertia, de incapacitatea, de crima comandantului, care doarme, cind toate primejdiile se atin Si perdeaua de paralizie, grea, inghetata, dintre noi si ceea ce se petrece dincolo, pe care o clipa o ridicase stafeta, cazu iarasi. Ramaseram din nou spinzurati in bezna Usorul fum in care ne invaluia sampania se risipi. Stam goi, mai nuli ca inainte, plini de sentimentul enormei nulitati pe care o reprezentau cei doi oaspeti, care, vai noua, infatisau pe cei ce trebuiau sa ne faureasca mintuirea. Caci desi nu stiam, nu mai incapea pentru noi, in taina noastra, nici o indoiala ca vom fi, ca sintem, fara scapare, incercuiti.
Dupa citeva clipe de vacuitate totala, in care ne simtiram ca niste locuri virane pline de darimaturi pe care s-au aruncat toate gunoaiele lumii, ne-am amintit de capul de zimbru, si ne-am intors la el Scutecul de hirtie in care fusese intasat se afla in coltul din stinga al mesei, intre coatele a doi locotenenti care intindeau paharele dupa sampanie. Dar capul de zimbru nu mai era! Capul de zimbrii disparuse."
Capul de zimbru poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
PARALIZÍE (< limba franceza , latina) substantiv feminin Pierdere pasageră sau definitivă a funcției motrice a unui mușchi, grup muscular sau a unei părți a corpului. Se poate datora lezării centrilor sau căilor nervoase motorii (p. organică), inhibării funcționale a centrilor mișcărilor voluntare (p. funcțională, isterică sau piteatică) sau afectării mecanismelor de transmitere a excitației de la nervul motor la mușchi (vezi monoplegie, hemiplegie, paraplegie, diplegie).
       • P. agitantă vezi Parkinson. P. generală progresivă = meningoencefalită sifilitică, caracterizată prin tulburări psihice evoluând spre demență, tulburări de vorbire (dizartrie) și tremurături ale extremităților; boala lui Bayle (medicul francez Antoine Laurent Jessé Bayle, 1799-1858). P. infantilă = poliomelită anterioară acută.