eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă partid liberal, -ă?

Care e partid liberal, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " partid liberal, -ă":
partid de orientare liberalistă




Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Uitati-va la nenea Nae Ipingescu, gravul ipistat din Noaptea furtunoasa, cu cat tact si cu cata discretie stie el sa cultive amicitia cetateanului Titirca si stima intregii familii a acestuia! Cu cata verva lamureste pe amicul sau asupra binefacerilor sufrajului universal, preconizat de tanarul liberal Venturiano! Cu cata seriozitate dezleaga el, la sfarsitul piesei, incurcatura, cand recunoaste pe romanticul publicist, pe care-l admira prin luminata convingere! Ipingescu, acest tip de farsa groasa, se ridica, prin interpretarea sobra si rafinata a lui Brezeanu, la dignitatea adevaratei comedii.
"
Ion brezeanu poezie de Ion Luca Caragiale

"
De sigur nu putem face necinstea d-lui Gladstone, sa nu facem deosebire intre dansul si prezidentul Camerei noastre, care dupa declaratia sa de mai alaltaeri, este facator de minuni, ca orice nepot al divului Traian, care este acum dupa razboiu independent, nu ca mai nainte, adica are cu ce trai fara grija de-acum incolo si care mai presus de toate iubeste. D. Gladstone si guvernul sau, preocupat de ideile filantropice si religioase, au ramas orbi si nepasatori in fata intereselor tarii lor si a echilibrului international. Guvernul conservator dimpotriva, a urmat calea cea dreapta, si a vazut dela inceput ca sub firma de senzatie atarnata deasupra intreprinderii Rusiei in Orient, se ascundea tendinta moscovita asupra Constantinopolului si scopul nimicirii imparatiei otomane. Guvernul conservator a simtit ca misia ruseasca la Cabul este inca un pas al Rusiei impotriva Engliterei, si ca nimicirea Turciei nu este alta decat pregatirea neaparata a unei lupte uriase in Asia. Si astfel guvernul conservator a schimbat pe data politica urmata pana atunci fata cu emirul din Cabul, oferindu-i o alianta ofensiva, ceruta odinioara de catre Emir si refuzata de catre guvernul liberal. De astadata insa era prea tarziu; greseala neiertata a cabinetului Gladstone a facut neinlaturabil razboiul, caci a lasat pe Sere-Ali sa intre in sfera de actiune a Rusiei.
"
Liberalii engleji si romani poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
LIBERÁL, -Â, liberali, -e, adjectiv

1. Care aparține liberalismului, care a aderat la liberalism. La 1857, pe cînd se fierbea Unirea în Iași, boierii moldoveni liberali, ca răposatul Costache Hurmuzachi, Kogălniceanu și alții, au găsit cu cale să cheme la adunare și cîțiva țărani fruntași. CREANGĂ, A. 161. Împăratul era supărat căci [Kiseleff] dezvoltase în principate oarecare idei prea liberale. BOLINTINEANU, O. 254.
       • Burghezie liberală = parte a burgheziei adeptă a liberalismului. Partid liberal = partid al burgheziei liberale. Vinovații din fruntea partidului liberal... cu voință au ridicat armele împotriva națiunii, dar... într-o zi apropiată vor plăti, cu vîrf și îndesat și cu sîngele lor netrebnic, crima săvîrșită. literar ANTIMONARHICĂ 159.
♦ (Substantivat) Adept, membru al unui partid liberal. K. Marx scria cu adîncă ironie că «apărătorii civilizației»

– puterile apusene de la care așteptau liberalii rezolvarea problemei Unirii, manifestau în fond o rușinoasă indiferență față de soarta poporului romîn. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2878. Au de patrie, virtute, nu vorbește liberalul, De ai crede că viața-i e curată ca cristalul? Nici visezi că înainte-ți stă un stîlp de cafenele, Ce își rîde de-aste vorbe îngînîndu-le pe ele. EMINESCU, O. I 150.

2. (Învechit) Iubitor de libertate. Era un timp cînd un domn regulamentar striga unui poet liberal, cu ocaziunea poeziei lui Domnul Tudor: «Nu scriți poezie despre Tudor...». BOLLIAC, O. 61.
♦ Înțelegător, generos, darnic. Nu pot face altfel decît a aștepta... ca... un alt minister să se arate mai liberal pentru o publicațiune științifică. ODOBESCU, S. III 634.