eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă potențial de război?

Care e potențial de război?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " potențial de război":
capacitatea militară a unui stat
Definiție din
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)
POTENȚIÁL, -Ă, (I) potențiali, -e, adjectiv, (II) potențiale, substantiv neutru

I. Adj.

1. Care are în sine toate condițiile esențiale pentru realizare, care există ca posibilitate, care există în mod virtual.
       • Energie potențială = energia pe care o poate dezvolta un corp prin mișcarea sa liberă din poziția în care se află până la un indice de referință.(gramatică; despre moduri, propoziții etc.) Care prezintă o acțiune ca posibilă, fără să precizeze dacă se realizează sau nu.

II. substantiv neutru

1. Mărime fizică a cărei variație în spațiu și timp caracterizează un câmp fizic și permite determinarea acestuia. Potențial electric = mărime a cărei variație caracterizează câmpul electric. Potențial de electrod = diferența de potențial dintre un metal și o soluție electrolitică în contact cu metalul. Potențial de ionizare = diferența de potențial necesară accelerării unui electron încât, prin ciocnirea cu un atom sau cu o moleculă, să provoace ioni- zarea acestuia.

2. (astronomie; în sintagma) Potențial terestru = geopotențial.

3. (biologie; în sintagma) Potențial de înmulțire = capacitate a unor organisme vegetale sau animale de a fi (foarte) prolifice.

4. Capacitate de muncă, de producție, de acțiune; randamentul calitativ și cantitativ al unei munci;p. ext. forță, putere. [ pronunție: -ți-al]

– Din limba franceza potentiel.