eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă proteză dentară?

Care e proteză dentară?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " proteză dentară":
proteză pe care se fixează dantura falsă




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Mama e grijulie. Cand eu tai painea, ea o bandajeaza si cand eu o rup, mama o pune in ghips.
Dupa ce a iesit din mine, ma simteam, asa, infirma, oloaga si as fi platit oricat unui doctor sa ma taie si sa-mi indese o proteza in pantec. Nu puteam fara el. Dar incetul cu incetul m-am obisnuit. A inceput sa-mi placa. Eram tanara si de abia la primul copil. Asta e. Cand avea doua luni ii desenam par pe la subtiori, pe piept, pe barba. l-l desenam cu creionul chimic. El statea linistit si gangurea. Nu-si mai lua ochii de la mine.
Mama e gospodina. Ea pastreaza zaharul in cupele unui sutien vechi, ingalbenit, agatat cu doua cuie de perete. Ca numai asa se-ndulceste o oala intreaga de lapte c-o singura lingurita de zahar."
Familia popescu poezie de Cristian Popescu

"Cind a venit seara
ci isi scoase proteza cu dintii stralucitori
si-i dadu drumul in paharul cu spirt"
Fisa 35 poezie de Dan Verona
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PROTÉZĂ, proteze, substantiv feminin

1. Aparat sau piesă care înlocuiește un membru sau o parte dintr-un membru al corpului omenesc. Lui Sibiriac îi lipsea o mînă și avea în locul ei o proteză cu cîrlig. SADOVEANU, M. C. 116.
       • Proteză dentară = placă dintr-un material plastic, mulată după forma maxilarului și în care sînt înfipți dinți artificiali.

2. Fenomen fonetic constînd în apariția unui sunet la începutul unui cuvînt, fără a se schimba prin aceasta înțelesul cuvîntului. În cuvîntul «alămîie» avem proteza lui «a». ▭ Lingviștii numesc proteză adăugarea unei vocale la începutul unui cuvînt. GRAUR, forme L. 157.