eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă – ro?

Care e – ro?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "– ro":
ri/r – se face în planul secțiunii unui astfel de granul în funcție de ri raza celui mai mic cerc înscris într-un colț și r


Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Evtichie gemu inabusit, se zbatu, falcile mestecara balele ce se clabuceau Ia colturile gurii. Dar nu se clinti.
Valenta, din ce in ce mai uimita, nemultumita de neasteptata purtare a omului, se rasuci din nou spre el si-i puse drept in ochi lumina goliciunii ei, cu ascunzisul tainic ce-i incheia intr-un zbenghi negru despicatura coapselor, sub pintecele cu rotunjime de val oprit din joc.
- Sau iti plac mai mult asa? Si-si desfacu coapsele in laturi, pornindu-se pe un hohot de ris nefiresc din care abia se opri ca sa-i spuie, suparata: Apoi ce faci d-ta, parinte, nu e deloc cinstit"
Ispitele parintelui Evtichie poezie de Vasile Voiculescu

" Bratele tale sint incarcate cu fructe,
De o rotunjime perfecta, stranie
Si totusi inca nu pot dezlega taina"
Frumusete poezie de Angela Marinescu
Definiție din
Dicționar de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale
rotunjime, indice de , coeficient de , (limba engleză= roundness, r. index) parametru morfometric prin care se apreciază, la supr. unui granul sedimentar, frecvența muchiilor și colțurilor, precum și raportul dintre supr. plane, convexe și concave care acoperă volumul granulului respectiv. În funcție de r., s-au stabilit cinci categorii morfometrice: angular, subangular, subrotunjit, rotunjit și foarte rotunjit. Determinarea absolută a i.r.

– Ro = ri/R

– se face în planul secțiunii unui astfel de granul în funcție de ri (raza celui mai mic cerc înscris într-un colț) și R = a+b/4 (a

– diametrul mare, b

– diametrul intermediar). Ro capătă valori de la 0 la 1 și crește progresiv cu gradul de prelucrare a granulelor respective. Poate caracteriza maturitatea unui sediment. vezi și sfericitate.