eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă salt calitativ?

Care e salt calitativ?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " salt calitativ":
moment, stadiu necesar al dezvoltării în natură, în societate și gândire, constând în schimbarea calității unui obiect sau proces, pregătită și determinată de schimbările cantitative
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" le-arunca direct din Poveste,
inchipuindu-si un ultim asalt...
Le vedeti cum cad, zdrobite, pe-asfalt?"
Oua de arici poezie de Arcadie Suceveanu

" Ca-i piept tanar si mereu
Ar salta, si-n salt e greu.
Sta pe loc si-i pare bine,"
Suptirica din vecini poezie de George Cosbuc
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SALT, salturi, substantiv neutru

1. Mișcare prin care omul (sau alte ființe) se desprinde de la pămînt și sare în sus, deplasîndu-se sau revenind în același locuțiune Fugea, zbura, făcea salturi mari, de-abia se putea ține de el Gheorghieș. SADOVEANU, O. VII 358. În cîteva salturi sui scara spre cabină. BART, S. M. 102. Iepurașul se răpede Naintînd din salt în salt. ALECSANDRI, O. 223.
       • (Prin analogie) Flăcăul, Iordăchel a Roșului, încordat, cu mușchi ca de criță, cu ochii pe salturile clocotitoare ale Negrei, purta cîrma. SADOVEANU, O. VIII 443.
       • (Sport; în expresie) Triplu-salt = probă atletică de săritură în lungime, în care atletul face trei sărituri consecutive. Salt mortal vezi mortal.

2. Trecere bruscă de la o situație la alta. Productivitatea muncii poate și trebuie să facă salturi însemnate, prin generalizarea metodelor avansate de muncă. GHEORGHIU-DEJ, R. 59. Eminescu a făcut un salt în viitorime. SADOVEANU, E. 83. Printr-o lege providențială, ce nu sufere salt, popolii încep mai întîi de la luminare ori învățătură particulară. GHICA, A. 683.
       • Salt calitativ = schimbare bruscă ivită în desfășurarea unui fenomen din natură sau din societate, ca rezultat al acumulării treptate de schimbări mici, imperceptibile. vezi cotitură.