eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă semn convențional, -ă?

Care e semn convențional, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " semn convențional, -ă":
semn special care reprezintă, pe o hartă sau pe un desen, un lucru din natură
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Aveam practicile mele proprii spre a-mi inlesni concentrarea pina la exaltare. Un ritm al spiritului vital, un fel de stapinire, o frina asupra respiratiei pina la oprire, un soi de luciditate, ca un control pus pe bataile inimii si atintirea unei imagini mintale, care creste si infloreste, se amplifica sub privirile unui ochi launtric, dindu-mi o beatitudine ca de hasis, dar fara urmarile dezastruoase ale acestuia.
Ma straduiam astfel sa compun pe Margareta in cer, cu mult deasupra celei inchipuite de Gocthc. Nu o martira naiva, nu o mica sfinta abstracta, ridicata la acest rang din ceata amantelor conventional seduse si parasite. Ci ca pe eternul feminin, uriasa putere cosmica liberatoare, caci iertarea nu e decit liberare, care urca si potenteaza acolo in cer pina la rolul de virtute creatoare pasiunile care pentru noi, aici, pe pamint, sint doar pacate si ne strivesc sub ele.
O Margareta care, ca o alta Eva zamislitoare, creeaza din nou pe Faust asa cum se dorea el si-l schimba pe Mefisto, din valetul mincinos, din sluga vicleana care-si duce stapinul in ispita, intr-o necesara forta antagonica, pe care Margareta si-o aliaza si o integreaza Universului."
Iubire magica poezie de Vasile Voiculescu

" vantul plimba prin aer funigei
o fata smulge conventional petalele unui mac
ma iubeste, nu ma iubeste"
Viata obligatorie poezie de Florin Mugur
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
CONVENȚIONAL, -Ă, convenționali, -e, adjectiv

1. Stabilit prin convenție; acceptat, admis prin tradiție.

2. Provenit dintr-o convenție învechită sau mecanic practicată și astfel rupt de realitate; artificial, factice. Caracterele acestui roman sînt convenționale. ▭ Poate o singură imputare îmi fac toți: nu corespund imaginii convenționale de om de litere. C. PETRESCU, C. vezi 24.
       • (Substantivat) [Aceste poeme] sînt mai reușite decît celelalte... tocmai pentru că izbutesc să iasă din convențional CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 164, 10/1.
♦ (Despre caracter, fire etc.) Lipsit de naturalețe, viclean, ipocrit. Se feresc în lături, rostindu-și scuze cu surîs prefăcut și convențional. PETRESCU, Î. I 41. Peste sufletul meu curat și sincer se așternuse un alt suflet, prefăcut, convențional, străin de mine... care-mi poruncea cum să zîmbesc, cum să-nchid din ochi, cum să salut și ce să vorbesc. VLAHUȚĂ, O. A. II 59.

– Pronunțat: -ți-o-.