eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă societate anonimă?

Care e societate anonimă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " societate anonimă":
societate reprezentînd principala formă de organizare a întreprinderilor capitaliste, alcătuită prin asocierea mai multor acționari care în principiu au dreptul la o cotă-parte din venitul societății corespunzînd acțiunilor pe care le pos
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si totusi, te simtim cum mergi cu noi alaturi, pe camp si
prin orase, si cum iti schimbi fiinta — proteic anonim — cu
suflet de duhovnic si gesturi de cravase..."
Strofe pentru vant poezie de Ion Minulescu

" Ce-au incercat
Sa iasa din anonimat
Prin acest “fapt divers” adevarat..."
Sinuciderea unui anonim poezie de Ion Minulescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ANONÍM, -Ă, anonimi, -e, adjectiv

1. (Despre persoane, în special despre scriitori sau artiști) Care nu-și dă pe față numele, al cărui nume rămîne necunoscut; (despre un text scris sau o operă artistică) fără nume de autor. Operă anonimă.
       • [Aceste versuri] colindă satele și sînt mereu și mereu îmbogățite de alți și alți cîntăreți anonimi. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2577. Cronicile din veacul al XVII-lea ce avem sînt în număr de șase: a lui Teodosie... a lui Constantin Căpitanu și alte patru anonime. BĂLCESCU, O. I 64.
♦ (Substantivat, forme) Scrisoare nesemnată. Rînjind, compuse o anonimă către Neagu, din partea unei binevoitoare. BART, E. 241.
♦ Societate anonimă = societate reprezentînd principala formă de organizare a întreprinderilor capitaliste, alcătuită prin asocierea mai multor acționari care în principiu au dreptul la o cotă-parte din venitul societății corespunzînd acțiunilor pe care le posedă.

2. figurat Neștiut, necunoscut. [Șuvoaiele] toate i se supun [Oltului], intrînd anonime în torentul lui. BOGZA, C. O. 96.