eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă substantivat, forme bălțată românească?

Care e substantivat, forme bălțată românească?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " substantivat, forme bălțată românească":
rasă de taurine cu însușiri mixte lapte și carne, creată în transilvania, banat și bucovina la sfîrșitul secolul 19 și începutul secolul 20, prin încrucișarea vacilor locale din rasa sură de stepă cu tauri simmenthal
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare


Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Crestetul, baltat piezis.
Pare strins ca-ntr-un baris innodat cu doua funte: "
Mita poezie de Tudor Arghezi
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BĂLȚÁT, -Ă, bălțați, -te, adjectiv

1. (Despre boi, vaci și alte animale, mai rar despre păsări) Care are părul sau penele de culori diferite; cu dungi sau pete de altă culoare (de obicei mai deschise sau albe). vezi pestriț. Grupe de vaci greoaie, bălțate negru și alb, se ridică la trecerea trenurilor, în marginea pășunilor, și au aerul că salută. SADOVEANU, O. A. II 186. Erau unsprezece bursucei... unii negri, alții murgi și alții bălțați. ODOBESCU, S. III 42. D-apoi un vițel bălțai? A rupt funea ș-a scăpat. TEODORESCU, P. P. 335. Ia voi, turcilor, să-mi dați verb reflexiv:o cincizeci de boi bălțați Cu vărgi negre pe spinare, Rotogoale Pe sub poale. TEODORESCU, P. P. 481.

2. (Despre haine, stofe, tablouri etc.) Cu prea multe culori; colorat fără gust. Basma bălțată.
♦ (Popular, ironic, despre persoane) Îmbrăcat în haine boierești sau de oraș. Frunzuliță lemn uscat Aoleo, ciocoi bălțat, Sînt trei ani de cînd te cat. TEODORESCU, P. P. 293.