eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă â–­ tulimeni?

Care e â–­ tulimeni?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "â–­ tulimeni":
gardieni și ieniceri se amestecă la sfada plăcintei și comedia se mîntuie cu uciderea a vreo treizeci de inși din ambe părțile; iar plăcinta, trista cauză a acestei dispute, și autorul ei au rămas turtiți și hăcuiți într-o baltă de
Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Leganandu-se pe-o coasta,
Si-n ea un autor siret
Macina faina proasta!"
Lui M. sadoveanu poezie de Alexandru Teodoreanu

" de Carare Petru
Dupa un autor anonim
Un porc grasun, tot carne si slanina,"
Porciada poezie de Carare Petru
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
AUTÓR, -OÁRE, autori, -oare, substantiv masculin și forme Persoană care creează o operă literară, artistică, științifică sau publicistică. vezi scriitor. Lenin este autorul studiului filozofic «Materialism și empiriocriticism». Mihail Sadoveanu este autorul romanului «Frații Jderi». ▭ Autorul creează numeroase schițe bine construite. Din schițele sale se desprind personaje vii, ale căror trăsături caracteristice sînt reliefate puternic. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 330, 4/5.
       • Drepturi de autor vezi drept.
♦ Persoană care face, care produce ceva. Autorul invenției paratrăsnetului este Benjamin Franklin. ▭ Tulimeni ( = gardieni) și ieniceri se amestecă la sfada plăcintei și comedia se mîntuie cu uciderea a verb reflexiv:eo treizeci de inși din ambe părțile; iar plăcinta, trista cauză a acestei dispute, și autorul ei au rămas turtiți și hăcuiți într-o baltă de sînge. NEGRUZZI, S. I 286.
♦ Persoană care comite o faptă condamnabilă (o infracțiune, un delict, o crimă etc.), participînd direct sau indirect la comiterea ei. Autorul unui furt. Autorul moral al unei crime.

– Pronunțat: a-u-.