eSursa - Dictionar de sinonimeCe înseamnă abisală?

Care e abisală?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "abisală":
regional ce cuprinde fundul oceanelor situată sub 4
Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Cind o cimpie plina de iarba mi s-arata,
Pe care osteneste vederea alergind, "
Inserarea poezie de Vasile Cirlova

"Pe aripile vinete ale norului lucesc uneori pene de fulgere.
Pasarea cu trasnete in plisc se lasa tot mai la vale si ajunsa in cimpie se preface in ploaie mare, pe care o vezi cum calatoreste o trimba sura, hasurind zarea.
Si in curind totul s-a sters. "
Prin munti poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
CÎMPÍE (< cîmp) Formă majoră de relief cu suprafață netedă sau ușor ondulată, cu alt. de obicei pînă la 200 m, cu o structură geologică omogenă, rezultată în general din acumularea materialelor transportate de rîuri; șes. Ocupă cea mai mare parte din supr. Pămîntului. Cea mai vastă c. din lume este C. Amazonului (c. 5 termen militar km2). După geneză se deosebesc c. de acumulare (formate prin depunerea în regiunile depresionare a depozitelor de nisipuri, argile și pietrișuri) și c. de eroziune (realizate prin acțiunea apelor curgătoare care distrug treptat un relief accidentat și mai vechi, netezindu-l; peneplenă). C. de acumulare pot fi: piemontane, de glacis, lacustre, tabulare, de subsidență, de divagare, de nivel de bază, deltaice, eoliene, glaciare, de loess, fluvio-glaciare, marine (c. de abraziune și c. de acumulare litorală) etc. C. de eroziune pot fi: colinare, de terase, fluviatile, pediplene etc.
       • C. abisală = regional ce cuprinde fundul oceanelor situată sub 4.000 m adîncime. Cuprinde 29,7% din supr. globului și 41,8% din relieful submers. Este brăzdată de șanțuri abisale, lanțuri muntoase, ins. vulcanice și platouri (ex. vulcanul Mauna Loa, Platoul Bermudelor) ce se înalță pînă la supr. apei.